Ugrás a tartalomra
MTI/Szigetváry Zsolt

A „Szeretet megvált”

2019-11-08
13:29
Forrás
MTI, index.hu
Felavatták Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas magyar író és felesége, Kertész Magda közös síremlékét a Fiumei úti sírkertben, ma Budapesten.

Kertész Imre számára az autentikus létezés egyetlen lehetséges formája az írás lett. Történetek elmondása, miközben tudta, történetei elmondhatatlanok, és maga az írás is képtelen vállalkozás. Ez a paradoxon szinte mindegyik művének kiindulási pontja, ám a kész mű ennek az önellentmondásnak a cáfolata is egyben. Az írás lett számára az identitás meg- és visszaszerzésének küzdőterepe - fogalmazott a síremlék felavatásán Hafner Zoltán irodalomtörténész, a Kertész Imre Intézet igazgatója. Kertész Imre kívülállásával nem kis árat fizetett, de a legsúlyosabb történelmi időkben is szabad maradt, és könyvei ebben a szabadságban fogantak. Emiatt lehetnek érvényesek ma is - tette hozzá. A síremlék hátoldalán a "Szeretet megvált" idézet olvasható Kertész Imre egy feljegyzéséből.

Kertész Imre
sírhely
felavatás
Fiumei úti sírkert

Most

19:18, Frissítve: 19:25

Jótékonysági Lutheránus bál Ludason

Csaknem 200 fő részvételével tartották meg Ludason a 3. Lutheránus bált. Az eseményen a verbászi evangélikus templom renoválási munkálatainak folytatására gyűjtöttek pénzt.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.