Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Szilágyi Péter: A magyar kormány nemzetben gondolkozik

2018-04-13
20:03
2018-04-13
20:21
Forrás
Pannon RTV
150 éves fennállását ünnepelte ma a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ. Az egyesület gazdag programmal készült az eseményre.

Ünnepi szentmisével kezdődött a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ 150 éves fennállásának ünnepi rendezvénysorozata. A szentmisét celebráló Bábel Balázs kalocsai érsek nem először jár Kúlán. Mint mondja, a 150 éves értékeket tovább kell adni az itt élő magyarságnak: „Most ez az alkalom egy neves évforduló. A 150 éves Népkörnek a jubileuma, ami olyan szempontból nagyon fontos, hogy az megtartja kultúrájában az itteni magyarságot. Mindaz az érték, ami itt 150 év alatt felhalmozódott, az megköveteli tőlünk, illetve az itt élőktől, hogy adják tovább. Ezzel a szándékkal és így kérve Isten áldását jöttem el ide.”

A szentmise után a Galéria épületében egy kézimunka- és fotókiállítás keretében mutatták be a hagyományápoló egyesület munkásságát. Csincsák Karina néptáncosként már tíz éve tagja a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központnak: „Összhangban vagyunk a társakkal, nagyon jó a hangulat a próbákon is. Szeretünk viccelődni. Imádunk táncolni, és táborokba is járunk. Nagyon élvezzük, hogy mi ebben a csapatban benne vagyunk.”

A kúlai Népkör továbbra is nagyon népszerű a magyar ajkú diákok körében – mondja az egyesület alelnöke.

Valka Károly, alelnök, Népkör Magyar Művelődési Központ, Kúla: „A kúlai magyar diákoknak olyan 80-90 százaléka itt van, és egyaránt foglalkoznak énekléssel, néptánccal, színjátszással, kézműveskedéssel. Tehát mindennel próbálunk foglalkozni, ami érdekli a gyerekeket.”

A magyar kormány a jövőben is nemzetben gondolkozik, ezért határokat nem ismerve továbbra is támogatják a vajdasági, illetve a kárpát-medencei magyarságot – mondta az eseményen Szilágyi Péter, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára: „Növelni szeretnénk a támogatásokat. Növelni szeretnénk a jelenlétünket. Növelni szeretnénk a kapcsolatokat. Úgyhogy a kúlaiak és a vajdaságiak, illetve a kárpát-medencei magyarság is számíthat ránk a jövőben, éppúgy, mint a diaszpórában élő magyarság.”

Az ünnepélyes eseményen mások mellett részt vett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, illetve Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője is.

Szilágyi Péter
Kúla
Népkör Magyar Művelődési Központ

Most

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.