Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szili Katalin: Meg kell haladnunk a 20. század szörnyűségeit

2019-09-18
09:52
2019-09-18
19:15
Forrás
Pannon RTV
Tóth Péter Lóránt verszarándok tegnap érkezett meg Zomborba. A Csak ülj a földre és beszélj az égre című, Radnóti Miklós költeményeiből összeállított, zenés-verses előadást mutatta be a településen.

Zomborban a népes közönség mellett a verszarándoklat védnökei is jelen voltak az eseményen.

75 évvel ezelőtt indult el az erőltetett menet Borból 3200 munkaszolgálatossal, köztük Radnóti Miklós költővel. A zarándoklat során Tóth Péter Lóránt Szerbián és Horvátországon át, egészen a magyarországi Abdáig, Radnóti Miklós halálának helyszínéig gyalogol: „Lassan vége a délvidéki 17 napnak, gyorsan telt, mert Cservenkáról indultam, 34 km volt és Radnótiék útjában Cservenka-Ószivác-Zombor rész nagyon fontos volt, ezért Ószivácon a dokumentumfilm elkészítése érdekében több órát forgattunk a helyszínen, úgyhogy meg kellett szaporáznom a lábaimat, de hát hála Istennek, ideértem időben.”

Tóth Péter Lórántot Zomborban menyasszonya, Milanović Lili várta, már csaknem húsz napja nem találkoztak. Most Zomborban látták meg újra egymást.

A versvándort többen segítik útja során. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Óriási befogadókészsége volt a közösségnek a verszarándoklat vonatkozásában, hiszen az iskolások, az intézmények vezetői, a magyar közösség nagyon nagy szeretettel fogadta a versvándort és az út során számos segítőnk volt mint a Magyar Nemzeti Tanács, mint a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői.”

A verszarándoklat és Radnóti Miklós költészete arra is tanít bennünket, hogy lássuk meg a reményt - emelte ki köszöntőbeszédében Vicsek Annamária, szerbiai oktatási államtitkár, a verszarándoklat védnöke: „Amit Radnóti megélt, ő abból írta a magyar költészet talán legszebb verseit és az a remény, ami a tragédia ellenére végigkísérte az útján, minden versében érezhető.”

Tisztelnünk kell egymásban a különbözőséget, hogy meg lehet egymás mellett élni, férni magyarnak és szerbnek, vagy magyarnak és szlováknak vagy románnak. Ez a Kárpát-medencei lelkületünknek a megjelenítését vagy éppen annak a 21. századi európai sokszínűségnek a megjelenítését jelenti, ahol békében, szabadságban tudunk egymás mellett élni. - hangsúlyozta Szili Katalin magyar autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, a verszarándoklat fővédnöke, aki szolidaritásból Tóth Péter Lóránthoz hasonlóan mezítláb mondta el köszöntő szavait.

Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, Magyarország: „Meg kell haladnunk a 20. század szörnyűségeit és kell tudnunk toleránsan, békében élni együtt függetlenül attól, hogy ki milyen vallású. Másrészről lehetőséget ad arra, hogy visszaemlékezzünk, hogy a magyar nemzetnek olyan nagy kulturális öröksége van, mint amilyen Radnóti Miklós költészete.”

Az est folyamán a Csak ülj a földre és beszélj az égre című, Radnóti Miklós költeményeiből összeállított, verses, zenés pódiumműsort tekinthette meg a közönség, a Mécsvirág együttes és a Radnóti- díjas versmondók, Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt előadásában.

Szili Katalin
Zombor
versvándor
polgári k
Magyar Polgári Kaszinó

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.