Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Színes barokk Topolyán

2022.04.14
07:37
2022.04.14
16:18
Forrás
Pannon RTV
A barokk zenei kultúrával ismerkedhettek azok, akik ellátogattak a topolyai múzeumba tegnap este. A Színes barokk elnevezésű zenei est a MAGYAR/MŰVÉSZ/VILÁG című, a diaszpórában élő és alkotó művészek munkáit bemutató tárlat zárórendezvénye.

Bach, Vivaldi és más barokk zeneszerzők dallamai valamint a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó művek is felcsendültek a topolyai múzeumban, az Argentínában élő Leidemann Sylvia és magyarországi zenésztársai előadásában. A csembalón játszó zeneművész boldogan tett eleget a felkérésnek: „Ez nekem nagyon mély érzés, mivel édesapám titeli, vajdasági, azért számomra visszatérni az otthonomba, nagyon erős érzés.” 

Pannon RTV

A Magyarság Háza MAGYAR/MŰVÉSZ/VILÁG elnevezésű kiállításán a diaszpóra mintegy negyven művészének alkotása vendégeskedett egy hónapon át Topolyán. A tárlat zárórendezvényeként rendezték meg a Sokszínű barokk elnevezésű koncertet. 

Gazsó Hargita, főmuzeulógus, Topolya Község Múzeuma: „Nagyon örülünk, hogy a Magyarság Háza ezt is támogatta, hiszen így ingyenessé tudtuk tenni barokk koncertünket és ennek az is apropója, hogy egy barokk kastélyban vagyunk éppen, hiszen Topolya Község Múzeuma az egykori táborszernagy és báró, Kray Pál kastélyában foglal helyet.”

Pannon RTV

A diaszpórában élő magyarok valójában nagykövetei a magyarságnak, általuk ismer meg bennünket a világ - emelte ki köszöntőbeszédében Kudlik Zoltán, tartományi művelődési segédtitkár: „Az, hogy ide Topolyára el tudtunk hozni egy ilyen kiállítást és megismerhetjük a világ bármely kontinensén élő művészeknek az alkotásait, azt hiszem, hogy ez egy csodálatos érzés. És hogy innen indul útjára ez a kiállítás, ez különösen is fontos.”

A MAGYAR/MŰVÉSZ/VILÁG című kiállítás következő helyszíne a romániai Székelyudvarhely lesz. 

barokk
Topolya
koncert
magyarság háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.