Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Színpadon életre keltett fotók

2022.10.01
10:08
2022.10.01
18:51
Forrás
Pannon RTV
Add tovább! címmel mutatták be Budapesten Gazsó L. Ferenc újságíró, archív fotók alapján íródott Fortepan-történeteit.

A szövegek XX. századi sorsokról, családokról, boldog és szomorú momentumokról szólnak. Ezekből láthatott most részleteket a közönség, Léner András rendezésében. A Fortepan fotók egy szabadon felhasználható, közösségi archívum darabjai. A XX. században készültek, témájukat tekintve pedig igen változatosak, családok, társaságok, egyének megörökített pillanatai.

Ezeket a képeket keltette életre Gazsó L. Ferenc, Táncsics Mihály díjjal is elismert magyarországi újságíró. Így születtek meg a Fortepan-történetek.

Pannon RTV

Az izgalmas irodalmi anyagot most színre is vitték, a budapesti Zichy Szín-műhelyben, ahol a képeken szereplő alakok újra élő, mozgó, érző emberek formájában kerültek a közönség elé.

"Volt egy kiállítás 2019 nyarán, fent a várban. A fortepánosok állították ki a szerintük legjobb képeket. Ott megálltam 1-2 kép előtt, és elindultak történetek a fejemben. Akkor még egy jó játéknak tűnt, hogy ilyen fikciós történeteket írok, aztán ez tudatos lett, megjelent lapokban. Hétvégente a Magyar Nemzet Lugas mellékletében szoktak megjelenni ezek a történetek. Ezek a történetek gyűltek, gyűltek, és Léner András színházi rendező barátom azt mondta, hogy lát ebben egy darabot, sőt egy egész estés színpadi nagyprodukciót."

Pannon RTV

A darab mozaikszerű jeleneteiben a színház, a kortárs tánc és az intermédia elemei ötvöződnek.
Léner András, rendező: "A színházat hívtuk segítségül, hogy összehozzunk egy összművészeti előadást. A kortárs táncnak, az intermédiának, az írott szövegnek, egyenlő helyi értéke van a produkciónak. Ezek valóban önálló történetek, önálló etűdök, családtörténetek vannak jelen."

Az Add tovább! című darabot játszák még a következő hetekben, de aki az előadásra nem tud eljönni, bátran böngészheti a fortepan.hu-n található több tízezer fotót, vagy olvashatja Gazsó L. Ferenc ezekhez írt történeteit a Magyar Nemzet online felületén. A szerző egyúttal emlékeztetett: az előttünk álló nehéz időkben legyen a kultúra az, ami kisegít és erőt ad.

Azt is hozzátette, hogy az Add tovább! című előadást a jövőben igyekeznek majd más helyszíneken is bemutatni, egyebek mellett a határon túlon is.

Pannon RTV
Gazsó L. Ferenc
előadás
Fortepán
Add tovább!

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű