Ugrás a tartalomra

Sziveri János költőre emlékeztek szülőfalujában

2022.03.28
10:51
2022.03.28
15:59
Forrás
Pannon RTV
Mellszobránál és a családi házon álló emléktáblára elhelyezték a kegyelet virágát Muzslyán. A verseinek a felolvasásával emlékeztek a tragikus sorsú költőre, aki március 25-én töltötte volna be a 68. életévét.

Az Emléknap Sziveri Emesének, a költő unokájának szavalatával kezdődött Sziveri János mellszobránál, amelyet másfél évvel ezelőtt állítottak fel a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székháza előtt. Sziveri János 1954-ben született Muzslyán és 1990. február elsején hunyt el Budapesten - 36 évesen.

Kovács Jolánka, Sziveri János Művészeti Színpad elnöke: „Ha arra gondolok, hogy Sziveri üldöztetéseinek, keserveinek tulajdonképpen nincs köze Muzslyához, mint ahogy Lukácsfalvához se, mert azt is nagyon szerette és sokat kijárt oda gyerekkorában a nagyszüleihez, akkor ez olyan vigasztaló dolog és azt gondolom, hogy nagyon rendben van, hogy itt van ez a szobor.”

A költő családi házának udvarán Ispánovics Endre, a Sziveri János Művészeti Színpad művészeti vezetője mondott méltatást. A Színpad tagjai Sziveri-verseket olvastak fel, majd elhelyezték a kegyelet virágát a ház homlokzatán álló emléktáblára.

„Tudjuk azt, hogy Ő az egész magyarság költője. Azért mi muzslyaiak egy kicsit úgy vagyunk vele, hogy egy kicsit inkább a miénk, mint a világé. Lehet, hogy ez egy kissé ilyen lokálpatrióta hozzáállás, de akkor is engedtessék meg nekünk, hogy ezt így képzeljük. Mert azt gondoljuk, hogy innen indult.”

Novemberben lesz két éve, hogy a falu szülöttének mellszobra is van, nemrég óta pedig a helybeli Szervó Mihály Általános Iskolában – ahová a költő is járt – egy tanterem őrzi az emlékét.

Sziveri János
Kovács Jolánka
Ispánovics Endre
Muzslya

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű