Ugrás a tartalomra

Sziveri János nagy költő és idealista gondolkodó volt

2023.03.26
11:59
2023.03.26
16:39
Forrás
Pannon RTV
Sziveri János költőre emlékeztek tegnap szülőfalujában, a bánáti Muzslyán.

Mellszobránál és a családi házon álló emléktáblára elhelyezték a kegyelet virágát majd irodalmi esten emlékeztek a költőre, aki március 25-én töltötte volna be a 69. életévét. Az emléknapnak ezúttal magyarországi vendégei is voltak. 

Sziveri János családi házának udvarán Sziveri Emese, a költő unokájának a szavalata után Zalán Tibor, József Attila-díjas költő, író, drámaíró, dramaturg emlékezett vissza a tragikus sorsú költőre, akihez személyes barátság fűzte: „Ő valami makacs igazságérzet után ment egész életében. Az volt az iránytűje, hogy az igazságot keresse vagy képviselje, megtalálja. Tehát ilyen Don Quijote-harcos lenne most Sziveri, feltehetően. Nem a parlamentben ülne és nem a pártok élén vagy a pártok padsoraiban lebzselne. Hanem makacsul keresné azt, hogy hogyan lehet jobbítani a világon.” 

Huzella Péter, Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes egy megzenésített Sziveri-verset adott elő: „Tudom, hogy egy keményfejű srác volt, és ezért is ez a „tőlem mit akartok” a végén ez, halál utáni kérdés. És ez borzasztó erős kérdés, amikor valaki már a halála után is szemrehányást tesz azzal, hogy „mit akartok még tőlem, hiszen már nem vagyok, vagy nem leszek?” Ez egy borzasztó erős sor, és ezt, mint előadó, ezt így oldottam meg.”

A Sziveri János Művészeti Színpad idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját és 30. alkalommal szerveztek Sziveri Emléknapot is. Alapítója a három éve elhunyt N. Czirok Ferenc volt.  

Kovács Jolánka, elnök, Sziveri János Művészeti Színpad, Muzslya: Sziveri persze, hogy velünk él. Igyekszünk szellemiségét megőrizni. Persze ezt most így egyszerű kimondani, de nem ennyiből áll. Hiszen harminc év alatt nemcsak Sziveri Emléknapokat és irodalmi esteket szerveztünk, hanem nagyon sok más irodalmi estet, és nagyon sok vajdasági, magyarországi, erdélyi, szlovákiai irodalmár is megfordult, illetve vendége volt az estjeinknek.”  

Sziveri János emlékét az anyaországban is őrzik. Minden évben odaítélik a Sziveri-díjat, kortársai sem feledkeznek meg róla.  

Balázs F. Attila, költő: „A Sziveri kultusz az létezik Magyarországon is. Sőt az egész Kárpát-medencében. Főleg ez az ötvenes nemzedék, tehát azok a költők, akik az ötvenes években születtek Magyarországon Erdélyben, Felvidéken, azok ismerték. Ismerték a verseit, nagy részük őt személyesen is ismerte. És ezek az emberek azóta is megemlékeznek róla.”

Sziveri János költő 1954-ben született Muzslyán és 1990. február elsején hunyt el Budapesten - 36 évesen. Mint – ahogyan a megemlékezésen is elhangzott – nagy költő és idealista gondolkodó volt, akit elpusztított a társadalmi igazságosságért folytatott makacs küzdelme. 

Sziveri János
Muzslya
költő
megemlékezés

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.