Ugrás a tartalomra

Szívügyüknek tekintik a hagyományőrzést

2021.08.06
20:15
2021.08.06
22:10
Forrás
Pannon RTV
Napi többórás táncoktatáson vehetnek részt a Firigyházán immár 6. alkalommal megszervezett Törökkanizsai Néptánctábor lakói.

Elsajátíthatják a bukovinai táncok lépéseit és népi kézműves foglalkozáson is részt vehetnek a fiatalok.

Erejük teljében lévő, néphagyományokat őrző fiatalok töltötték meg a firigyházi Ricze Emlékház udvarát. Zajlik a Törökkanizsai Néptánctábor.

Mihók Barbara: „Mi először ebédeltünk, utána a nagylányok táncoltak.”

Bognár Adél: „Amikor nem táncoltunk, akkor sokat fociztunk, frizbiztünk, szaladtunk.”

A tábor ideje alatt a közel 50 helyi és a környező településekről összeverbuválódott gyereksereg a táncoktatás mellett szabadfoglalkozás keretében különböző népi hagyományokat felelevenítő foglalkozásokon vehet részt. Megismerhetik a gyöngyfűzést, népdalokat énekelhetnek, sőt még a citerázás rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek. Dancsó Vivien, foglalkozásvezető: „Fontosnak tartjuk, hogy továbbadjuk a néptáncos saját tudásunkat, mivel ezt mi is így kaptuk, az előttünk lévők is így kapták és majd nekik is tovább kell adniuk a gyermekeiknek, unokáiknak.”

A tábor a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület gondozásában valósul meg. Kovács Magdaléna, elnök, Tiszagyöngye Művelődési Egyesület, Törökkanizsa: „Ez a tábor a Tiszagyöngye Néptánctábora azért alakult meg hat évvel ezelőtt, mert ezt jó módnak találtuk arra, hogy toborozzunk gyerekeket, érdeklődőket a művelődési egyesületbe, úgy énekeseket- énekelni vágyókat, mint táncosokat.”

Firigyháza az észak-bánáti körzet egyre inkább elnéptelenedő falvai közé tartozik, de a törökkanizsai önkormányzattal karöltve a helyiek szívügyüknek tekintik az autentikus népi értékek megőrzését. Orosz Urbán Csilla, tag, Törökkanizsa KT: „Nagyon fontosnak tartjuk a nemzeti önazonosság megőrzését, valamint azt is, hogy a legkisebbektől kezdve az óvódások, általános iskolások, középiskolások együtt vannak itt a táborban.”

A tábor lakói egyébként az itt elsajátított koreográfiát a törökkanizsai Szent István napja alkalmából tartandó ünnepségen mutatják be közönségüknek.

Firigyháza
Törökkanizsai Néptánctábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű