Ugrás a tartalomra

Szlovák és izraeli filmekkel folytatódott a palicsi filmfesztivál

2019.07.24
16:42
2019.07.24
19:01
Forrás
Pannon RTV
Az új magyar filmek programjában ma 17 órakor a szabadkai Eurocinema moziban Pálfi György: Az Úr hangja című alkotását láthatják a nézők.

Az est folyamán ezen kívül még 14 kategória filmjeiből válogathatnak az európai filmek kedvelői. Többek között egy észak-macedóniai fiatal tehetség, Bog postoji, ime mu je Petrunija című alkotását is megtekinthetik a palicsi Szabadtéri Színpadon.

Kedden a Párhuzamok és ütközések programrészben Teodor Kuhn fiatal szlovák rendező Ostrym nozom című alkotását vetítették az Abbázia moziban. A 90 perces film egy valós eseményt dolgoz fel, mondta el a rendező a sajtótájékoztatón. 2005-ben Szlovákiában a neonácik megöltek egy egyetemistát. A film a hozzátartozók igazságért folytatott harcát mutatja be.

Teodor Kuhn, rendező, Szlovákia: „Ez az eset a legfontosabb ügy lett Szlovákia újabb történelmében. Alapjában ezért döntöttem mellette, és két kötődésem is volt a témához: az egyik a személyes, mert megtörténhetett volna velem is. A másik pedig politikai, mert úgy találtam, hogy nagy szolgálatot teszek azzal, ha boncolgatom a jelenlegi szlovák társadalom problémáit.”

Yaron Shani izraeli rendező filmjét is levetítették kedden a palicsi Szabadtéri Színpadon a versenyprogram keretében. A párok egymással szembeni kiszolgáltatottságát igyekezett bemutatni.

Yaron Shani, rendező, Izráel: „Azt gondolom, nem tudom mi a helyzet itt, de egyre sekélyesebb kifejezésmód jellemzi a korszakunkat, és egy olyan filmipar, amely csak a szórakoztatásra irányul. Ez csak még több szenvedést fog a közeljövőben nekünk okozni, főleg a fiatal generáció számára. És ők majd fellázadnak, a múltba tekintenek majd, hogy találjanak valami igazságot és őszinteséget - ebben hiszek.”

Az Európai Filmek 26-ik Nemzetközi Fesztiválján a palicsi Szabadtéri Színpadon a versenyprogram keretében a fesztivál nagydíjáért, az Arany Torony-díjért versenybe száll Bergendy Péter Trezor című alkotása is.

Szlovákia
Abbázia mozi
Teodor Kuhn
Yaron Shani
Pálfi György

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.