Ugrás a tartalomra

Szobori búcsú Ópusztaszeren

2018.09.09
18:49
2018.09.09
20:05
Forrás
Pannon RTV
Fogatokon, kordékon, lovaskocsikon érkeztek a környékbeliek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott szobori búcsúra vasárnap, amely Kisboldogasszony ünnepnapjához kapcsolódik.

Az ünnep az Emlékpark történetéhez szorosan kapcsolódik, hiszen több mint 100 évvel ezelőtt jöttek itt össze először, hogy megemlékezzenek Árpádról, a honszerző vezérről.

Az Emlékparkban a régi szobori búcsúk hangulatát idézték fel. A monostor romjai között tartott ünnepi szentmisén Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Prédikációjában szólt arról is, hogy nemzetünk ünnepeit bűnbánati szent idő kellene, hogy megelőzze, miként karácsonyt az advent vagy épp húsvétot a nagyböjt.
Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes: „Arról beszéltem, hogy ki kell engesztelődjünk, egy asztalhoz kell ülni, mert igazából a felvirágzás, a kibontakozás, a növekedés mindig a találkozásból szokott születni, a párbeszédből, a kiegyezésből.”

A szentmisét követően átadták az Emlékpark által 2007-ben alapított Szer Üzenete díjat is, amit idén Farkas Sándor magyar miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője vehetett át. „Bízom abban, hogy ez az elismerés további energiát fog adni ahhoz, hogy azoknak a kihívásoknak, feladatoknak megfeleljünk, megfeleljek. Én bízom abban, hogy ez így fog lenni.”

A szobori búcsúra a látogatók évről évre visszajárnak. Van, aki csoportos kirándulás keretében jön Kisboldogasszony ünnepére.
Széman Péter, résztvevő, Szilágysomlyó, Románia: „Nagyon örvendünk, hogy eljöhettünk. Jártunk már itt. Azt is elmondom, hogy most úgy vagyunk itt, hogy Albertirsa testvérvárosa Szilágysomlyónak Erdélyből és egy ilyen kapcsolat révén jutottunk el. Nagyon örvendünk, hogy ismételten eljutottunk Ópusztaszerre, mert mégis ez a magyarságnak egy fontos helye.”

A szobori búcsú az Emlékparkkal szinte egyidős. A környékbeliek nem hagyták feledésbe merülni Árpád vezér emlékét és ezért annak szobra körül összejöttek ünnepelni minden évben Kisboldogasszony napján.
Kertész Péter, igazgató, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark: „Ők nevezték el, tulajdonképpen a környékbeli parasztemberek szobori búcsúnak, hiszen nem katolikus búcsúról van szó, de mindig van ünnepi szentmise és azért szobori búcsú, mert Árpád vezér szobránál vannak az ünnepségek.”

A szobori búcsú eredeti üzenetével 2007-ben, Árpád halálának 1100. évfordulóján éledt újjá.

Ópusztaszer

Most

10:36, Frissítve: 12:30

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.