Ugrás a tartalomra

Szombaton kezdődik a palicsi filmfesztivál

2018.07.13
09:12
2024.03.19
08:41
Forrás
MTI
A Boldog Lazzaro (Lazzaro Felice) című olasz film nyitja meg szombaton az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját Palicson, amelyen július 20-ig több mint száz filmet mutatnak be 12 kategóriában.

A korábbi évekkel ellentétben nem a megnyitó keretében, hanem másnap, július 15-én adják át az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíjat. Ezúttal Rade Šerbedžija szerb, valamint Brian Cox brit színész részesül ebben a rangos elismerésben. Šerbedžija Szabadkán koncertet is ad a fesztivál ideje alatt.

Tizenkét alkotás indul a legjobb filmnek járó Aranytorony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Toronyért és a zsűri különdíjáért. A versenyprogramban német, belga, fehérorosz, svéd, macedón, spanyol, francia, dán, norvég és magyar filmek szerepelnek.

Az öttagú zsűrit Enyedi Ildikó magyar rendező, Ibrahim Koma francia színész, Ieva Norviliene litván színész és producer, Marinus Groothof holland rendező-forgatókönyvíró és Nataša Ninković boszniai színésznő képezi, a kritikusok zsűrijét pedig Chiara Spagnoli Gabardi olasz, Pavlina Jeleva bolgár és Maja Bogojević montenegrói filmkritikus alkotja.

A palicsi filmfesztiválon a fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett idén a Fekete-tenger régiójából származó filmekre koncentráltak, és ismét helyet kapott a magyar filmek válogatása is: vetítik a többi között A hentes, a kurva és a félszemű, az Aurora Borealis - Északi fény, a Budapest Noir, A Viszkis és a Virágvölgy című alkotásokat.

Mindezek mellett koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják a látogatókat.

A szervezők szerint a legnagyobb érdeklődésre a nyitófilm mellett - amely az idén a cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyvnek járó díjat érdemelte ki - a fesztivál záró darabja tarthat számot, az elsőfilmes román rendezőnő, Adina Pintilie alkotása, a Touch Me Not (Ne érints meg) kapta meg ugyanis a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

filmfesztivál

Most

10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.