Ugrás a tartalomra

Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Verseny Udvarnokon

2022.11.12
17:33
2022.11.12
18:52
Forrás
Pannon RTV
Harminc vajdasági általános iskolás gyerek lépett fel ma a 12. Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Versenyen, melyet Udvarnokon, a költő szülőfalujában tartanak.

Ez az egyetlen szavalóverseny Vajdaságban, ahol kizárólag gyermekverseket mondanak a gyerekek. Másrészt, ez az egyetlen magyar jellegű rendezvény a közép-bánáti faluban.

Szűcs Imre hírlapíró, költő, műfordító volt, aki mindhárom műfaj területén jelentőset alkotott, de emlékét a gyermekversei őrizték meg a legjobban. Nevét 2019 óta emléktáblára vésték az udvarnoki Művelődési Ház homlokzatán. Annak megkoszorúzásával kezdődött a rendezvény, melynek a Szent Száva Általános Iskola adott otthont.

Török Erna, felelős szerkesztő, Jó Pajtás: „Az utóbbi két évben sajnos nem találkozhattunk itt, Udvarnokon a járványhelyzet miatt, ezért online formában azért mégis megtartottuk a versenyt. A gyerekek videókat küldtek, de mégis más ez a mai nap, mivel élőben találkozunk, a versek élőben hangzanak el, és fontos a visszajelzés és a szavalás lényege az, az a varázsa, hogy ez így megtörténhessék.”

A gyerekek négy korcsoportban vajdasági magyar költők verseit szavalták. A megmérettetésre ezúttal a bácskai településekről érkeztek nagyobb számban.

Vortity Anasztázia, Temerin: „A Kókai Imre Általános Iskolából jöttem, temerini vagyok, Vortity Anasztáziának hívnak és szeretek verset mondani, és most mondom a Szűcs Imre versválogatást.”

A Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Verseny megálmodója Pál Károly, aki 2011 óta egyengeti annak útját.

„Újra öröm itt lenni Udvarnokon és látni azt, hogy az, ami 12 éve beindult, az él, és élni fog itt, én nagyon bízom benne, még sokáig. Udvarnok egy nagyon kis település, nagyon kevés magyar lakossal. Ellenben a Szűcs Imre Gyermekversmondó és Prózamondó Versenynek köszönhetően ma a világ központja – én úgy érzem.”

A rendezvényt a helyiek mellett a Jó Pajtás gyermeklap karolta fel. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségben is fontosnak tartják és próbálnak hozzájárulni a sikeréhez.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Közép-Bánság vonatkozásában az egyik legfontosabb rendezvényről beszélünk. És annak tükrében is, hogy Udvarnokon ez az egyetlen egy magyar jellegű rendezvény, hagyományos magyar rendezvény, éves szinten. Ez azt is jelenti, hogy ezt a szavaló versenyt - ameddig csak lehetséges - itt kell megszervezni.”

Az ezer lakosú Udvarnokon mintegy négyszázan magyarok. Magyar oktatás a helyi iskolában azonban már egy évtizede nincsen. A gyerekek a szomszédos Tordán tanulhatnak anyanyelvükön.

Guth Tamás, Udvarnok: „Valamikor száz kisgyerek lépett fel, ma csak 20-25. Így van a faluban is. Elvándoroltak, elfogytak. Magyar osztály már nincsen. Tordára járnak a kicsik. Hát kitartunk. Minden évben összejövünk, ahányan, annyian.”

A szavalóverseny korcsoportonkénti legjobbjai a következők lettek: Aranyos Tifani – Tóba, Vortity Anasztázia – Temerin, Gombár Réka - Temerin és Lovas Jázmin – Zenta.

Szűcs Imre Gyermekvers- és prózamondó Verseny
Udvarnok
Pál Károly
Sutus Áron

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.