Ugrás a tartalomra

Tájház épül Hertelendyfalván

2018.02.15
09:13
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület székháza szomszédságában hamarosan folyatódik a tájház építése.

Télen sem szünetel a munka a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben. Az asszonyok a guzsalyosba járnak össze, a fiatalokkal pedig Nyitrai Marianna Petőfi-ösztöndíjas foglalkozik. Közben a székházuk szomszédságában hamarosan folyatódik a tájház építése.

Hertelendyfalva Pancsova egyik helyi közössége, mintegy 1600 magyar lakossal. A helyi iskolában már csak osztatlan alsó és néhány kis létszámú felső magyar tagozat van. Az egyetlen kapaszkodó a művelődési élet. Ezért nagy örömmel fogadták Nyitrai Marianna Petőfi-ösztöndíjast. Kiss Samu, szülő, Hertelendyfalva: „Nagyon örülünk a Petőfi-programnak, elsősorban azért, mert a néptánc és a népzenei mozgalom most egész másképp működik Vajdaságban, mint 20-30 évvel ezelőtt, amikor mi gyerekkorunkat éltük. Akkor is alig volt szakavatott ember, aki értett a szakmához, sajnos, most is ez van nálunk Dél-Bánságban.”

Nyitrai Marianna fogadószervezete a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület. Az anyaországi, bonyhádi születésű Petőfi-ösztöndíjas naponta bejárja a dél-bánáti magyar szórványtelepüléseket. Nyitrai Marianna, Petőfi-ösztöndíjas, Hertelendyfalva: „Én itt népdalt oktatok, táncokat is. Jelenleg bukovinai székely táncokat tanulunk, és kicsit a szervezőmunkám része lesz az is, hogy kiváló kollégákat hívtam el, hogy ezt a bukovinai székely tánc-dolgot egy kicsit elmélyítsük. Nemcsak itt, hanem a telepített környékbeli székely telepes falvakban, tehát Székelykevén és Sándoregyházán is.”

A szülők örülnek, hogy gyerekeikkel szakember foglalkozik. Kovács Mária, szülő, Hertelendyfalva: „A próbákról, amikor hazajönnek a gyerekek, tele vannak élménnyel, nagyon sokat mesélnek meg visszaéneklik az énekeket, dalokat, amit ott megtanultak. Nagyon örülünk annak, hogy Marianna velünk van.”

A herteledyfalvi művelődési egyesület 1961-ben alakult meg Ady Endre néven. 1969-ben vette fel a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület nevet. Anyaországi támogatásból 2015-ben sikerült megvenniük a székházuk melletti telket, ahol 2016-ben egy székelykaput állítottak fel. Ha minden a tervek szerint halad, akkor teljesül a hertelendyfalviak még egy álma: tájházat építenek. Lőcsei Vilmos, elnök, Tamási Áron Székely-Magyar ME, Hertelendyfalva: „Az ősszel, október közepén megkezdtük a tájház építését, az alap elkészült. Márciusban - attól függ, hogy milyen idő lesz – megkezdjük, és ha az Isten is úgy akarja, akkor a nyár folyamán el is fogjuk végezni a munkálatokat.”

A hertelendyfalvi házak és padlások még sok értéket rejtenek, amelyek elődeik, a bukovinai székelyek emlékét őrzik: kezdve az őshazából hozott varrottasoktól egyéb tárgyakig.

Hertelendyfalva
tájház
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Új szak a magyarkanizsai Iskolaközpontban

Új szakkal és több férőhellyel várja a diákokat a következő iskolaévben a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont. A középiskolában a 2024/2025-ös tanévben már a virágkertészeti szakot is választhatják a fiatalok.