Ugrás a tartalomra

Tamburaképzést tartottak Zentán

2018.08.15
13:46
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Tamburás továbbképzést szervezett Zentán a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Augusztus 14-15-én közel negyven fiatal ismerkedhetett a pengetős hangszerrel.

Szerda délelőtt tamburaszótól volt hangos a Zentai Alkotóház. A résztvevők a kétnapos továbbképzés során tanultakat gyakorolták. A fiatalok közül a legtöbben Csantavérről érkeztek. Budemac Krisztián, résztvevő, Csantavér: „Azért jöttem, hogy új dalokat, új ritmusokat tanuljak. A gyerekek itt megtanulnak játszani más hangszereken is.”

A továbbképzésen négy oktató foglalkozott a résztvevőkkel. A zömmel általános iskolás korú gyerekek sokat fejlődtek a két napos képzés alatt, mondta Csurai Attila tamburaoktató: „Ez a repertoár főleg bácskai magyar tamburazenéből áll. Ezt tanulják a gyerekek. Csárdást és ugróst is tanulnak.”

A hetedik alkalommal megszervezett tamburás továbbképzés legfontosabb célja, hogy a fiatal népzenészek által tovább éltessék a tamburazene hagyományát Vajdaságban. uhász Gyula, szervező, Zenta: „A tamburazene jellemzően a délvidék hangszeres népzenéje. Magyarok és más nemzetiségek is előszeretettel használják a tamburát. A falvakban, lakodalmakban tamburások játszottak. Egy-egy faluban több zenekar is működött régen.”

Idén ősszel várhatóan még sor kerül egy tamburás képzésre Zentán, tette hozzá Juhász Gyula.

Zenta
tambura
képzés
Hagyományok Háza

Most

Népszerű