Ugrás a tartalomra
tamburás képzés
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Tamburaképzést tartottak Zentán

2018-08-15
13:46
2018-08-15
16:44
Forrás
Pannon RTV
Tamburás továbbképzést szervezett Zentán a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Augusztus 14-15-én közel negyven fiatal ismerkedhetett a pengetős hangszerrel.
lány tamburázik

Szerda délelőtt tamburaszótól volt hangos a Zentai Alkotóház. A résztvevők a kétnapos továbbképzés során tanultakat gyakorolták. A fiatalok közül a legtöbben Csantavérről érkeztek. Budemac Krisztián, résztvevő, Csantavér: „Azért jöttem, hogy új dalokat, új ritmusokat tanuljak. A gyerekek itt megtanulnak játszani más hangszereken is.”

tamburáznak

A továbbképzésen négy oktató foglalkozott a résztvevőkkel. A zömmel általános iskolás korú gyerekek sokat fejlődtek a két napos képzés alatt, mondta Csurai Attila tamburaoktató: „Ez a repertoár főleg bácskai magyar tamburazenéből áll. Ezt tanulják a gyerekek. Csárdást és ugróst is tanulnak.”

lányok tamburáznak

A hetedik alkalommal megszervezett tamburás továbbképzés legfontosabb célja, hogy a fiatal népzenészek által tovább éltessék a tamburazene hagyományát Vajdaságban. uhász Gyula, szervező, Zenta: „A tamburazene jellemzően a délvidék hangszeres népzenéje. Magyarok és más nemzetiségek is előszeretettel használják a tamburát. A falvakban, lakodalmakban tamburások játszottak. Egy-egy faluban több zenekar is működött régen.”

Idén ősszel várhatóan még sor kerül egy tamburás képzésre Zentán, tette hozzá Juhász Gyula.

Zenta
tambura
képzés
Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

23:22, Frissítve: 23:39

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.
22:32, Frissítve: 22:40

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

A waterlooi csatamező tábori kórházát az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott létre Mont-St-Jeanban. Feltételezik, hogy legalább hatezer sebesültet láttak el itt.

Népszerű