Ugrás a tartalomra
tamburás képzés
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Tamburaképzést tartottak Zentán

2018-08-15
13:46
2018-08-15
16:44
Forrás
Pannon RTV
Tamburás továbbképzést szervezett Zentán a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Augusztus 14-15-én közel negyven fiatal ismerkedhetett a pengetős hangszerrel.
lány tamburázik

Szerda délelőtt tamburaszótól volt hangos a Zentai Alkotóház. A résztvevők a kétnapos továbbképzés során tanultakat gyakorolták. A fiatalok közül a legtöbben Csantavérről érkeztek. Budemac Krisztián, résztvevő, Csantavér: „Azért jöttem, hogy új dalokat, új ritmusokat tanuljak. A gyerekek itt megtanulnak játszani más hangszereken is.”

tamburáznak

A továbbképzésen négy oktató foglalkozott a résztvevőkkel. A zömmel általános iskolás korú gyerekek sokat fejlődtek a két napos képzés alatt, mondta Csurai Attila tamburaoktató: „Ez a repertoár főleg bácskai magyar tamburazenéből áll. Ezt tanulják a gyerekek. Csárdást és ugróst is tanulnak.”

lányok tamburáznak

A hetedik alkalommal megszervezett tamburás továbbképzés legfontosabb célja, hogy a fiatal népzenészek által tovább éltessék a tamburazene hagyományát Vajdaságban. uhász Gyula, szervező, Zenta: „A tamburazene jellemzően a délvidék hangszeres népzenéje. Magyarok és más nemzetiségek is előszeretettel használják a tamburát. A falvakban, lakodalmakban tamburások játszottak. Egy-egy faluban több zenekar is működött régen.”

Idén ősszel várhatóan még sor kerül egy tamburás képzésre Zentán, tette hozzá Juhász Gyula.

Zenta
tambura
képzés
Hagyományok Háza

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:59

Elhunyt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója.
11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű