Ugrás a tartalomra

A tánc világnapja

2013.04.29
15:30
Tánc
Tánc. Táncolni jó. A tánc felszabadít. A tánc az emberi kultúra része. Ma ez fokozottan igaz, április 29-e ugyanis a tánc világnapja. Vajdaságban még mindig a néptánc a legnépszerűbb. Sok család dönt úgy, hogy kisgyerekét beíratja valamelyik művelődési egyesület, hagyományápoló kör tánccsoportjába. Brezovszi Roland is gyerekkora óta táncol, tizenéves kora óta maga is oktatja a fiatalokat. Ma, a világnap alkalmából nem a színpadon, hanem kertjében tartott nekünk bemutatót. Brezovszki Roland néptáncoktató: „Ez egy nagyon sajátos ünnep, hiszen április 29-e Jane G.Noverre születésnapja és egyben Brezovszki Anna kislányomé is, úgyhogy számunkra ez mindig nagy bulival ünneplődik itthon. Egyébként, hogyha a művészetet tekintem általában műsorok, táncházak és hasonlókat szoktunk szervezni, ilyenekben veszünk részt.” Vannak, akik nem tudják elképzelni életüket tánc nélkül. Ilyen ember Varga Heni színművésznő, mozgásművész is, aki egy rögtönzött performance-ot is bemutatott nekünk. „Mozgás nélkül képtelen vagyok megszólalni és akkor rögtön a tapintás jut eszembe,és mindaz ami annyira fontos, a mozdulat valaki felé,valami felé,valakitől,tehát akkor már érzem, értem, látom. Tehát a mozgás az életem.” A ruha meghatározza a táncot. A tüzes, latin-amerikai kosztümök a férfiszemet is gyönyörködtetik, mondja Molnár Ervin, a Sambansa vezetője. „Az autentikus szambához alap követelmény a tanga ruha, toll és a melltartó.” Táncolni jó és fontos, segít abban, hogy jól érezzük magunkat. Emellett az alakunknak is jót tesz. Az átlagos tánc egy óra alatt 188 kalóriát éget el. Ha azonban gyors táncot választunk, akkor 255 kalóriára is szüksége lehet a szervezetünknek. 9:55 Ma van a tánc világnapja. A jeles napra az idén a tajvani koreográfus Lin Hvaj-min küldött üzenetet, amelyet minden országban felolvasnak az aznapi előadás előtt. Az idei gondolat: „A mai digitális korban a mozdulatok milliónyi formát öltenek. Lenyűgöző. De a képi ábrázolások sohasem helyettesíthetik a táncot, mert a képekből hiányzik a lélek. A tánc, az élet ünneplése. Gyere, kapcsold ki a tévét, kapcsold ki a számítógépet, és táncolj velünk!” Budapesten ma zárul a Táncfesztivál, a gálaesten átadják a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai elismeréseit és az Imre Zoltán-díjat. (MTI)

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.