Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A táncok történetével ismerkedhettek meg Zentán

2019-06-09
16:32
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták a Zentai Magyar Kamaraszínház Táncegyüttesének Tánc-Történet című produkcióját.

Az előadás célja, hogy a Kárpát-medence néptánckultúrájának segítségével az érdeklődő közönség megismerhesse az európai, majd szűkebben a magyar táncok történeti alakulását.

Az előadás megmutatja, hogy az egy-egy kor divathulláma hogyan alakította a táncokat, majd azok hogyan ágyazódtak be a helyi kultúrába.

Lukács Sára, táncos, Zentai Magyar Kamaraszínház Táncegyüttese: „Én ilyennel igazából még nem találkoztam Magyarországon, de itthon sem. Azért jó, oktató jellegű előadás volt. Nagyon tetszett nekem, hogy a néptáncos része benne volt, ennek volt a története megfogalmazva.”

Összesen négy koreográfus dolgozott a táncosokkal. Rémi Tünde és Appelshoffer János a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusai, Nagypál Anett és Kádár Ignác pedig a Veszprém-Bakony Táncegyüttes művészeti vezetői.

Appelshoffer János, adjunktus, Magyar Táncművészeti Egyetem, Budapest: „A körtáncokon keresztül, amelyek egészen a középkorig nyúlnak vissza, aztán az ugrós táncok, amik már a reneszánsz világát idézik, ugye átcsapunk ezen belül még a fegyvertáncokba, ahol a különböző eszközös táncoknak a maradványait tudtuk bemutatni, és aztán szépen fordultunk tovább a barokk korszakig, ahol a mi táncaink gyönyörűen megőrizték az erdélyi forgatósokban ennek a kornak a hatásait, és aztán szépen lassan átcsaptunk a vége felé a reformkorba, ahol ugye kialakultak a verbunk és a csárdások.”

A színpadon nemcsak a táncok kápráztatták el a közönséget, hanem a jelmezek is.

Kádár Ignác, művészeti vezető, Veszprém-Bakony Táncegyüttes: „A táncegyüttessel a megismerkedés volt az első szempont, és akkor utána elkezdtük a témáját kidolgozni. Folyamatosan mondanunk kellett nekik - hála istennek színpadon tudtunk végig próbálni - tehát azt, hogy hogy kell egy adott kornak megfelelően viselkedni a színpadon.”

A tételek között a kornak megfelelő diákat vetítettek képzőművészeti és építészeti szemszögből. Ezeken keresztül is közelebb kerül a néző ahhoz, hogy milyen európai tánc-divathullámnak köszönhetik hazai megjelenésüket a különböző tánctípusok - mondta Patyerek Csaba a táncegyüttes művészeti vezetője: „A Kamara Táncegyüttes három évvel ezelőtt alakult, tulajdonképpen ez a harmadik bemutatónk, és igyekszünk minden évben egy picikét, ha szabad így fogalmaznom, szintet lépni, picikét előrébb lépni ebben a műfajban, és úgy döntöttem, hogy kettő darab koreográfus párost hívnék, akikkel együtt dolgozunk a még nagyobb hatékonyság érdekében.”

A táncosokat a Fokos zenekar kísérte. A közönség álló tapssal köszönte meg az előadást.

Zenta
Zentai Magyar Kamaraszínház
néptánc

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.