Ugrás a tartalomra

A táncok történetével ismerkedhettek meg Zentán

2019.06.09
16:32
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták a Zentai Magyar Kamaraszínház Táncegyüttesének Tánc-Történet című produkcióját.

Az előadás célja, hogy a Kárpát-medence néptánckultúrájának segítségével az érdeklődő közönség megismerhesse az európai, majd szűkebben a magyar táncok történeti alakulását.

Az előadás megmutatja, hogy az egy-egy kor divathulláma hogyan alakította a táncokat, majd azok hogyan ágyazódtak be a helyi kultúrába.

Lukács Sára, táncos, Zentai Magyar Kamaraszínház Táncegyüttese: „Én ilyennel igazából még nem találkoztam Magyarországon, de itthon sem. Azért jó, oktató jellegű előadás volt. Nagyon tetszett nekem, hogy a néptáncos része benne volt, ennek volt a története megfogalmazva.”

Összesen négy koreográfus dolgozott a táncosokkal. Rémi Tünde és Appelshoffer János a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusai, Nagypál Anett és Kádár Ignác pedig a Veszprém-Bakony Táncegyüttes művészeti vezetői.

Appelshoffer János, adjunktus, Magyar Táncművészeti Egyetem, Budapest: „A körtáncokon keresztül, amelyek egészen a középkorig nyúlnak vissza, aztán az ugrós táncok, amik már a reneszánsz világát idézik, ugye átcsapunk ezen belül még a fegyvertáncokba, ahol a különböző eszközös táncoknak a maradványait tudtuk bemutatni, és aztán szépen fordultunk tovább a barokk korszakig, ahol a mi táncaink gyönyörűen megőrizték az erdélyi forgatósokban ennek a kornak a hatásait, és aztán szépen lassan átcsaptunk a vége felé a reformkorba, ahol ugye kialakultak a verbunk és a csárdások.”

A színpadon nemcsak a táncok kápráztatták el a közönséget, hanem a jelmezek is.

Kádár Ignác, művészeti vezető, Veszprém-Bakony Táncegyüttes: „A táncegyüttessel a megismerkedés volt az első szempont, és akkor utána elkezdtük a témáját kidolgozni. Folyamatosan mondanunk kellett nekik - hála istennek színpadon tudtunk végig próbálni - tehát azt, hogy hogy kell egy adott kornak megfelelően viselkedni a színpadon.”

A tételek között a kornak megfelelő diákat vetítettek képzőművészeti és építészeti szemszögből. Ezeken keresztül is közelebb kerül a néző ahhoz, hogy milyen európai tánc-divathullámnak köszönhetik hazai megjelenésüket a különböző tánctípusok - mondta Patyerek Csaba a táncegyüttes művészeti vezetője: „A Kamara Táncegyüttes három évvel ezelőtt alakult, tulajdonképpen ez a harmadik bemutatónk, és igyekszünk minden évben egy picikét, ha szabad így fogalmaznom, szintet lépni, picikét előrébb lépni ebben a műfajban, és úgy döntöttem, hogy kettő darab koreográfus párost hívnék, akikkel együtt dolgozunk a még nagyobb hatékonyság érdekében.”

A táncosokat a Fokos zenekar kísérte. A közönség álló tapssal köszönte meg az előadást.

Zenta
Zentai Magyar Kamaraszínház
néptánc

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.