Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Tanyavilág, ahogyan Gallusz László látja

2019.12.11
09:51
2019.12.11
16:31
Forrás
Pannon RTV
Tanyák, Sorsok – Tanyasorsok címmel jelent meg Gallusz László nyugalmazott újságíró, műsorszerkesztő legújabb, önálló kötete, amelyben a bácskai és bánáti tanyavilág múltját és jelenét mutatja be.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A szerző írásában egyebek mellett Mohol, Gunaras, Kishegyes, Kavilló, Törökfalu és Kevi tanyalakóinak sorsát ábrázolja.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Gallusz László 45 éves pályafutása alatt bejárta Vajdaság valamennyi tanyavilágát. Az ott élő emberi sorsokból merített történeteket munkájához, kötetének megírásához. Gallusz László, szerző, Újvidék: „Azt a küzdelmes életet, amit a mezőgazdasággal, és gyakran az agrárpolitikával folytatnak - mert agrárújságíró révén nem tudok ebből a béklyóból kiszabadulni - mindezt a kicsit közös sorson, a közös, sokszor sérelmeken, de eredményeken keresztül próbálok szemlélni és érzékeltetni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A könyvet Vajdaság egyetlen tanyasi iskolájában, az adahatári oktatási intézményben mutatták be. A beszélgetés moderátora Ternovácz István, az Újvidéki Rádió újságírója volt. „Benne rejlik rengeteg élettapasztalat, rengeteg olyan példa, amely ragadós lehetne a mai kor embere, főleg a fiatalok számára, hogy van mibe kapaszkodni. Én csak az egyik tanyagazda gondolatát idézném, itt van a kincs előttünk, a bácskai por, csak le kell hajolni, fel kell emelni és kovászt kell belőle készíteni, képletesen.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A vajdasági vidék jellegzetessége a tanya, még abban az esetben is, ha lassú elmúlásról van szó – fogalmazott Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója. „Ezt nemcsak kizárólag egy könyvnek tartom, hanem egy olyan rendkívül fontos alapkő vagy tégla, amire tudunk építkezni, amibe kapaszkodnunk kellene, hogy mi az, amit nagyon fontos megőriznünk.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A könyv a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában jelent meg.

Gallusz László
tanyavilág
tanya
Tanyasorsok
Ternovácz István
Gondi Martina
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
könyv
könyvbemutató

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.