Ugrás a tartalomra

Tárogató a Kosztolányiban

2019.12.03
20:31
2019.12.03
20:39
Forrás
Pannon RTV
Tárogató címmel ismeretterjesztő előadást tartottak a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban.

Botka Réka már gyermekkora óta a néptánc szerelmese. Nagy érdeklődéssel érkezett az előadásra. Elmondása szerint, mindig vonzotta a különböző népi táncok fejlődése: „10 éve kezdtem el néptánccal foglalkozni. Az elején úgy indult, hogy nem nagyon akarok. Ez természetes 5-6 éves gyerekeknél. Azután pedig egyre jobban bezárkózott a szívembe és azóta nem tudom elengedni. Az életem részévé vált. Ez egy olyan dolog, hogy tudni kell, hogy mit visel az ember a színpadon.”

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban a tananyag elsajátítása mellett számos lehetőség adódik különböző foglalkozásokra, amelyek segítségével egy kis szórakozás is csempészhető az időnként megterhelő tantermi órák közé. Sörfőző Szügyi Judit, az intézmény tanára kiemelte: „Iskolánkban két szakirány működik, a nyelvi tagozat és az általános tagozat, amely a tavalyi évtől tehetséggondozó szakká vált tehetséges sportolók és néptáncosok részére. A célunk az volt, hogy egy kicsit a néptáncosok körében is hirdessük ezt a szakot, azért szerveztük meg ezt az előadás-sorozatot.”

Hagyományaink őrzése fontos a mai világban, hiszen ha nincs meg a múltunk és a hagyományunk, akkor a jelenünk is szegény lesz - emelte ki előadásában Diószegi László, a Martin György Néptáncszövetség elnöke. Hozzátette: „Ami fontos és érdekes, hogy az új stílus úgymond egységesítette a táncdivatot. Egy laikus, ha megnézi a dél-alföldi csárdást és az Észak-Magyarországra, vagy a Felvidékre jellemző csárdástípusokat, akkor olyan nagy különbségeket nem lát. A régi stílusú táncoknál viszont nagyon karakteres különbségek vannak akár egy 100 kilométerrel arrébb fekvő területen is.”

A rendezvényen az előadó nem csak elmondta, de be is mutatta a különböző táncmozdulatokat, amelyekbe bevonta a jelenlevőket is.

Tárogató
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium
Szabadka
néptánc

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.
13:35, Frissítve: 14:16

Ma van Szent György napja

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja, az állattartók ilyenkor hajtották ki a juhokat és a szarvasmarhákat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.