Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Tárogató a Kosztolányiban

2019.12.03
20:31
2019.12.03
20:39
Forrás
Pannon RTV
Tárogató címmel ismeretterjesztő előadást tartottak a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban.

Botka Réka már gyermekkora óta a néptánc szerelmese. Nagy érdeklődéssel érkezett az előadásra. Elmondása szerint, mindig vonzotta a különböző népi táncok fejlődése: „10 éve kezdtem el néptánccal foglalkozni. Az elején úgy indult, hogy nem nagyon akarok. Ez természetes 5-6 éves gyerekeknél. Azután pedig egyre jobban bezárkózott a szívembe és azóta nem tudom elengedni. Az életem részévé vált. Ez egy olyan dolog, hogy tudni kell, hogy mit visel az ember a színpadon.”

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban a tananyag elsajátítása mellett számos lehetőség adódik különböző foglalkozásokra, amelyek segítségével egy kis szórakozás is csempészhető az időnként megterhelő tantermi órák közé. Sörfőző Szügyi Judit, az intézmény tanára kiemelte: „Iskolánkban két szakirány működik, a nyelvi tagozat és az általános tagozat, amely a tavalyi évtől tehetséggondozó szakká vált tehetséges sportolók és néptáncosok részére. A célunk az volt, hogy egy kicsit a néptáncosok körében is hirdessük ezt a szakot, azért szerveztük meg ezt az előadás-sorozatot.”

Hagyományaink őrzése fontos a mai világban, hiszen ha nincs meg a múltunk és a hagyományunk, akkor a jelenünk is szegény lesz - emelte ki előadásában Diószegi László, a Martin György Néptáncszövetség elnöke. Hozzátette: „Ami fontos és érdekes, hogy az új stílus úgymond egységesítette a táncdivatot. Egy laikus, ha megnézi a dél-alföldi csárdást és az Észak-Magyarországra, vagy a Felvidékre jellemző csárdástípusokat, akkor olyan nagy különbségeket nem lát. A régi stílusú táncoknál viszont nagyon karakteres különbségek vannak akár egy 100 kilométerrel arrébb fekvő területen is.”

A rendezvényen az előadó nem csak elmondta, de be is mutatta a különböző táncmozdulatokat, amelyekbe bevonta a jelenlevőket is.

Tárogató
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium
Szabadka
néptánc

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű