Ugrás a tartalomra
Tanjug

Tarolt az Élősködők a 92. Oscar-gálán

2020.02.10
07:07
2020.02.12
07:23
Forrás
MTI
A 2020-as Oscar szolgált néhány meglepetéssel, a legjobb rendező például az Élősködők direktora, Bong Joon Ho lett, az ő filmje a gála igazi nyertese.

Brad Pitt végre színészi munkájáért is kapott egy Oscart, Joaquin Phoenix is megkapta az övét a Jokerért. Az est legnagyobb vesztese az Ír című film volt, ugyanis egyetlen egy Oscar-díjat sem kapott Martin Scorsese alkotása.

A gálát idén is házigazda nélkül rendezték meg. Az estet két korábbi Oscar-házigazda, Chris Rock és Steve Martin nyitotta meg.

 

Tanjug

Meglepetésre az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-ceremónián vasárnap Los Angelesben. Bong Joon Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában. A dél-koreai alkotás kapta meg a legjobb nemzetközi film Oscar-díját is. A legjobb rendező szintén az Élősködők direktora, Bong Joon Ho lett, így a gála legnagyobb nyertese a dél-koreai alkotás lett.

Az Oscar-díjas rendező adta az este legemlékezetesebb beszédét, amikor a legjobb rendezésért járó szobrot átvette, elmondta ugyanis, hogy egyetemistaként Martin Scorsese filmjein tanulta a filmkészítést. Egy adott ponton az Oscar közönsége felállt, és állva tapsolta meg Az ír rendezőjét. A dél-koreai alkotó aztán hozzátette, hogy a másik jelölt, Quentin Tarantino már akkor elkezdte ajánlani másoknak a filmjeit, amikor még Amerikában nem is ismerték a nevét.

Tanjug/ Jordan Strauss/Invision/AP

Joaquin Phoenix, a Joker című film főszereplője kapta a legjobb színésznek járó díjat, míg a Judy című életrajzi drámában nyújtott alakításáért Renée Zellweger vehette át a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Brad Pitt kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő díját a 92. alkalommal megrendezett Oscar-díjátadó gálán. Az 56 éves színésznek ez az első színészi Oscar-díja. Brad Pitt, aki Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjében szerepelt, a nézőtéren ülő rendezőnek és a film másik sztárjának, Leonardo DiCapriónak is megköszönte a díjat, amelyet végül gyerekeinek ajánlott.

Női mellékszereplő kategóriában pedig Laura Dern vehette át az Oscar-díjat a Házassági történet című válási drámában nyújtott alakításáért.

A ceremónia első díjai között adták át a legjobb animációs film trófeáját a Toy Story 4. és a legjobb rövid animációnak járó Oscart a Hair Love alkotóinak. Roger Deakins kapta a legjobb operatőrnek járó díjat, a brit alkotó az 1917 című háborús film fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését. Az 1917 kapta a legjobb hangkeverés díját is, míg a hangvágásért járó Oscar-díjat Az aszfalt királyai című filmnek ítélték oda, csakúgy, mint a legjobb vágásért járó elismerést.

Legjobb film:

Élősködők

Legjobb rendező:

Bong Joon Ho (Élősködők)

Legjobb férfi főszereplő:

Joaquin Phoenix (Joker)

Legjobb női főszereplő:

Renée Zellweger (Judy)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Brad Pitt (Volt egyszer… egy Hollywood)

Legjobb női mellékszereplő:

Laura Dern (Házassági történet)

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Élősködők

Legjobb adaptált forgatókönyv:

Jojo Nyuszi

Legjobb operatőr:

1917

Legjobb vágás:

Az aszfalt királyai

Legjobb látványtervezés/díszlet:

Volt egyszer egy… Hollywood

Legjobb jelmeztervezés:

Kisasszonyok

Legjobb hangvágás:

Az aszfalt királyai

Legjobb hangkeverés:

1917

Legjobb vizuális effektusok:

1917

Legjobb smink és haj:

Botrány

Legjobb eredeti filmzene:

Joker

Legjobb eredeti betétdal:

(I’m Gonna) Love Me Again - Rocketman

Legjobb animációs film:

Toy Story 4

Legjobb animációs rövidfilm:

Hair Love

Legjobb rövidfilm:

The Neighbors’ Window

Legjobb dokumentumfilm:

Az amerikai gyáregység

Legjobb rövid dokumentumfilm:

Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Legjobb nemzetközi film:

Élősködők

Oscar-gála
Élősködők
Los Angeles

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.

Népszerű