Ugrás a tartalomra
Tanjug

Tarolt az Élősködők a 92. Oscar-gálán

2020-02-10
07:07
2020-02-12
07:23
Forrás
MTI
A 2020-as Oscar szolgált néhány meglepetéssel, a legjobb rendező például az Élősködők direktora, Bong Joon Ho lett, az ő filmje a gála igazi nyertese.

Brad Pitt végre színészi munkájáért is kapott egy Oscart, Joaquin Phoenix is megkapta az övét a Jokerért. Az est legnagyobb vesztese az Ír című film volt, ugyanis egyetlen egy Oscar-díjat sem kapott Martin Scorsese alkotása.

A gálát idén is házigazda nélkül rendezték meg. Az estet két korábbi Oscar-házigazda, Chris Rock és Steve Martin nyitotta meg.

 

Meglepetésre az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-ceremónián vasárnap Los Angelesben. Bong Joon Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában. A dél-koreai alkotás kapta meg a legjobb nemzetközi film Oscar-díját is. A legjobb rendező szintén az Élősködők direktora, Bong Joon Ho lett, így a gála legnagyobb nyertese a dél-koreai alkotás lett.

Az Oscar-díjas rendező adta az este legemlékezetesebb beszédét, amikor a legjobb rendezésért járó szobrot átvette, elmondta ugyanis, hogy egyetemistaként Martin Scorsese filmjein tanulta a filmkészítést. Egy adott ponton az Oscar közönsége felállt, és állva tapsolta meg Az ír rendezőjét. A dél-koreai alkotó aztán hozzátette, hogy a másik jelölt, Quentin Tarantino már akkor elkezdte ajánlani másoknak a filmjeit, amikor még Amerikában nem is ismerték a nevét.

Joaquin Phoenix, a Joker című film főszereplője kapta a legjobb színésznek járó díjat, míg a Judy című életrajzi drámában nyújtott alakításáért Renée Zellweger vehette át a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Brad Pitt kapta meg a legjobb férfi mellékszereplő díját a 92. alkalommal megrendezett Oscar-díjátadó gálán. Az 56 éves színésznek ez az első színészi Oscar-díja. Brad Pitt, aki Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmjében szerepelt, a nézőtéren ülő rendezőnek és a film másik sztárjának, Leonardo DiCapriónak is megköszönte a díjat, amelyet végül gyerekeinek ajánlott.

Női mellékszereplő kategóriában pedig Laura Dern vehette át az Oscar-díjat a Házassági történet című válási drámában nyújtott alakításáért.

A ceremónia első díjai között adták át a legjobb animációs film trófeáját a Toy Story 4. és a legjobb rövid animációnak járó Oscart a Hair Love alkotóinak. Roger Deakins kapta a legjobb operatőrnek járó díjat, a brit alkotó az 1917 című háborús film fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését. Az 1917 kapta a legjobb hangkeverés díját is, míg a hangvágásért járó Oscar-díjat Az aszfalt királyai című filmnek ítélték oda, csakúgy, mint a legjobb vágásért járó elismerést.

Legjobb film:

Élősködők

Legjobb rendező:

Bong Joon Ho (Élősködők)

Legjobb férfi főszereplő:

Joaquin Phoenix (Joker)

Legjobb női főszereplő:

Renée Zellweger (Judy)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Brad Pitt (Volt egyszer… egy Hollywood)

Legjobb női mellékszereplő:

Laura Dern (Házassági történet)

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Élősködők

Legjobb adaptált forgatókönyv:

Jojo Nyuszi

Legjobb operatőr:

1917

Legjobb vágás:

Az aszfalt királyai

Legjobb látványtervezés/díszlet:

Volt egyszer egy… Hollywood

Legjobb jelmeztervezés:

Kisasszonyok

Legjobb hangvágás:

Az aszfalt királyai

Legjobb hangkeverés:

1917

Legjobb vizuális effektusok:

1917

Legjobb smink és haj:

Botrány

Legjobb eredeti filmzene:

Joker

Legjobb eredeti betétdal:

(I’m Gonna) Love Me Again - Rocketman

Legjobb animációs film:

Toy Story 4

Legjobb animációs rövidfilm:

Hair Love

Legjobb rövidfilm:

The Neighbors’ Window

Legjobb dokumentumfilm:

Az amerikai gyáregység

Legjobb rövid dokumentumfilm:

Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Legjobb nemzetközi film:

Élősködők

Oscar-gála
Élősködők
Los Angeles

Most

14:30, Frissítve: 15:26

Marad az őszies idő

A napokban nem számíthatunk felmelegedésre. Szeles és esős napok elé nézünk. A hétvége hozhat melegfrontot akár 26 fokos csúcshőmérséklettel.
13:43, Frissítve: 14:09

Városiasodik a vadvilág

Egyre több nem háziasított állat él emberközelben - derül ki egy nemzetközi tudományos felmérés eredményéből.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.