Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Tartományi támogatás kulturális és művészeti projektekre

2022.06.08
18:08
2022.06.08
20:32
Forrás
Pannon RTV
A nemzeti kisebbségek kultúrájával és művészetével foglalkozó projekteket támogat a tartományi művelődési titkárság. Idén 194 projektre összesen 15 millió dinárt ítéltek oda.

Az egyesületek képzőművészeti, irodalmi, zenei és egyéb alkotásokkal, hagyományápolással, valamint könyvkiadással foglalkozó projektekkel pályázhattak.

Pannon RTV/Óvári Dániel

A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a Sulisztár rendezvényre kapott 100 ezer dináros támogatást.

Milánovity Ottilia, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke: „A Sulisztár az énekelni szerető gyerekeknek a fesztiválja, és évről-évre Magyarországról is érkeznek vendégek, akik együtt versenyeznek a vajdasági gyerekekkel.

Pannon RTV/Óvári Dániel

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a Kőketánc énekes-, népi, gyermekjáték- és néptáncvetélkedővel pályázott. Lukács Gabriella, az egyesület elnöke kiemelte: „Minden anyagi támogatás jól jön. Nem nézzük mennyi az értéke, hanem azt, hogy tényleg felfigyeltek ránk, mert hagyománya van a rendezvénynek.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület 17 éve szervezi meg a Záporka vers- és prózamondó találkozót – mondta Papp Julianna az egyesület elnöke. Hozzátette: „Egyesületünk az a sérült embereket képviseli, tehát nekik való programokat, akár értelmi fogyatékkal, vagy tanulásban akadályozott gyerekeknek, vagy testi fogyatékkal élő személyeknek nyújt programokat és elfoglaltságot.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

Idén a titkárság jelentősen megemelte a támogatási pályázat keretösszegét. A 194 pályázat közül 73-at nyújtottak be vajdasági magyar egyesületek – emelte ki Kudlik Zoltán, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság segédtitkára.

„Tavaly 8,5 millió dinárt osztottunk szét, ebben az évben 15 millió dinárt sikerült szétosztani a nemzeti kisebbségek között. Ebből 5,2 millió dinárt kaptak a magyar egyesületek, és 650 ezer dinárt kapott a magyar közösség könyvkiadásra.”

A titkárság a nemzeti kisebbségek művelődési intézményeinek támogatására is megnövelte a keretösszeget, 312-ről 390 millió dinárra.

Kudlik Zoltán
Tartományi Művelődési Titkárság
Vajdaság

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.
09:56, Frissítve: 10:02

Korlátok hozadéka

20. alkalommal szervezték meg Bácskossuthfalván a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Mesterműhelyét. Az alkotótábor idei témacíme: Korlátok hozadéka. A Mesterműhelyben készült alkotásokat Szent István-napi ünnepség keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.