Ugrás a tartalomra

Tavaszi Vadvirág Fesztivál Adán

2019.05.05
11:53
2019.05.05
18:45
Forrás
Pannon RTV
Már pénteken megkezdődtek a programok, a gálaműsort szombaton este tartották.

Koncertek, táncos kavalkád, felvonulás, énekkórusok fellépése, külföldi vendégek - megszervezték idén is Adán a Tavaszi Vadvirág Fesztivált.

A rendezvény pénteken a Pendergő zenekar koncertjével kezdődött. A fellépés után pedig táncházat tartottak. A rendezvényre Magyarországon kívül számos vajdasági településről érkeztek résztvevők, egyebek között Magyarkanizsáról és Péterrévéről is.
Nagypál Zsófia, táncos: „Nagyon-nagyon jó élmény, hiszen ugye jönnek vendégeink, viszont magában a tánccsoporttal is nagyon-nagyon sokat gyakorlunk, plusz próbák, amik igazából a csapatépítés szempontjából is jók, az nagyon-nagyon fontos. Illetve egyénileg hát nagyon jó érzés, hogy tényleg részese lehetek egy ilyen fesztiválnak.”

Lévai Balázs, táncos: „Ez egy nagyon jó élmény és, hogy találkozhatunk a debreceni barátainkkal, hogy többek között nekik is, hogy az adaiaknak is táncolhatunk, megmutathatjuk, hogy mennyire szeretjük ezt a dolgot.”

A debreceni Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes visszatérő vendége a fesztiválnak. Ilyenkor a barátkozás és a kapcsolatépítés is előtérbe kerül - mondják. Törökné Csécs Lenke, művészeti vezető, Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, Debrecen: „Én azért tartom nagyon fontosnak, mert minden közösség egy másik közösséggel kapcsolatba kerül, az valamit tanul a másiktól. Fontos az, hogy megtanuljuk egymástól azt az értéket, amit egy-egy együttes képvisel.”

Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör már több éve úgy szervezi meg a rendezvényt, hogy annak első napja a kirándulásról szóljon. Idén Szabadkára és Palicsra látogattak el. A szervezők fontosnak tartják, hogy külföldi vendégeik megismerjék Vajdaság látványosságait. Varga Lívia, elnök, Vadvirág Hagyományápoló Kör, Ada: „Az egyesület 1991 óta működik tehát elég szép múltra tekint vissza. A Tavaszi Fesztivált viszont tizenhét éve szervezzük meg, ez a tizenhetedik alkalom, hogy összejövünk és ennek a fesztiválnak a célja nem versengés, hanem bemutatkozás, barátkozás. Azok a csoportok, akik ide eljönnek, szeretnék látni a másik csoport munkáját a másik táncegyüttest, hogy hogyan dolgozik, tehát ez egy baráti találkozás.”

A két napos eseményt szombaton este egy gálaműsor zárta le, ahol a vendég csoportokon kívül a Vadvirág Hagyományápoló Kör apraja-nagyja bemutatta tudását.

népzene
néptánc
Ada
vadvirág

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű