Ugrás a tartalomra

Tegnap kezdődött az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválja

2018.07.15
08:57
2018.07.15
17:04
Forrás
Pannon RTV
A mustra ideje alatt színes programmal készülnek a mozikedvelő nézőknek, akik több mint száz európai alkotás közül válogathatnak.

A közönség vastapssal köszönte meg Mira Banjac szerb színművész munkáját, aki az elmúlt években a Fesztiváltanács elnöke volt. Miroslav Mogorović programigazgató elmondta: bővíteni szeretnék a fesztivált és közelebb hozni az európai filmművészetet a közönséghez.

Miroslav Mogorović, programigazgató: „A Palicsi Filmfesztivál lelke a közönség. Ezért törekszünk arra, és én is a programok szervezése terén - a filmeket válogató csapattal közösen -, hogy olyan filmeket találjunk, amelyek jól hathatnak a közönségre. Azért, hogy a közönség élvezettel érkezzen ide ezután is.”

A bemutatásra kerülő munkákat méltatta a nemzetközi zsűri elnöke, Enyedi Ildikó magyar filmrendező. Kiemelte, a zsűri tagjainak jó nézőkké kell válniuk.

Enyedi Ildikó, filmrendező, Magyarország: „Egyrészt az ember visszamehet nézőbe. Azt gondolom, hogy egy jó zsűritag jó néző. Nyitott néző. Másrészt pedig ilyenkor az ember oldott körülmények között együtt lehet a szakmából olyan emberekkel, akikkel öröm együtt lenni, és egyébként nem találkozhatnánk.”

A szemlét a Történet a tiszta szívről, azaz a Boldog Lazzaro című olasz alkotás nyitotta meg, amelyet versenyprogramon kívül vetítettek. Az estét beárnyékolta, hogy hanghiba miatt a közönség nem tudta teljes mértékben élvezni a produkciót. A szervezők azt ígérték, hogy a művet újra műsorra tűzik. Akkor ingyen lesz megtekinthető. A versenyfilmek egyébként a palicsi Szabadtéri Színpadon nézhetőek esténként 21 és 23 órától.

Az előző években a megnyitó estéjén nyújtották át a Lifka Sándor-díjakat, de a megszokottól eltérően most vasárnap 21 órától adják át az elismeréseket. Idén Brian Cox és Rade Šerbedžija színművészek munkáját ismerik el.

A szemle a fürdőváros idegenforgalmi ékköve - jelentette ki a megnyitón Bogdan Laban, Szabadka polgármestere. Igor Mirović tartományi kormányelnök pedig arról beszélt, hogy a jövőben nagyobb pénzeszközökkel támogatják a fesztivált.

 

Európai Filmek Palicsi Fesztiválja
Bogdan Laban
Igor Mirović
Mira Banjac

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.