Ugrás a tartalomra

Teljen meg a tarisznya hímes tojással!

2021.03.27
14:02
2021.03.27
17:18
Forrás
Pannon RTV
Közeledik a húsvét és a locsolkodás. Topolyán egy réges-régi tojásfestési technikát elevenített fel a gyerekekkel a Nefelejcs Kézimunkacsoport és a Családfa Civil Szervezet.

Tojásfestési műhelymunkával kedveskedtek a fiatal korosztálynak, akik szép számban vettek részt az eseményen. Kislányok és kisfiúk is egyaránt megismerkedtek a hagyományos tojásfestési technikákkal és a régi húsvéti szokásokkal.

A gyerekek a műhelymunka során többféle technikával díszíthették ki a húsvéti tojásokat.

Fekete Zsófia a legősibb, gyertyával és írókával való mintázást próbálta ki.

„ Beleteszem a gyertyába, beleteszem valamilyen viaszba és rákenem a tojásra.
- Milyen mintákat készítesz?
- Vonalakat, pöttyöket, csillagokat és szíveket.”

A foglalkozás alkalmával régi locsolkodási szokásokról is hallhattak történeteket a legkisebbek, de a hangsúly mégis a különböző festési technikák elsajátításán volt.

Frindik Rózsa, vezető, Nefelejcs Kézimunkacsoport, Topolya: „A hagymafestést most a gyerekek is megpróbálják. Mintát teszünk rá, természetes zöld növényeket teszünk rá és az lesz a minta, körül lehet rajzolni. Lehet egy újabb fajta technikával, nem azzal a régivel, amikor már filctollat használunk, és azzal befestjük a tojást. Még újabb, amikor már hungarocell tojások vannak, amitől nem kell félni, hogy összetörik.”

A program a topolyai Nefelejcs Kézimunkacsoport és a Családfa Civil Szervezet összefogásában valósult meg. A későbbiekben is terveznek közös gyermekprogramokat.

Fekete Bánov Ágnes, elnök, Családfa Civil Szervezet: „Nagyon szeretjük az ilyen megmozdulásokat, amikor a hagyományokat tudjuk ápolni, továbbadni a kisebbeknek. A célunk mindig az, hogy a gyermekeket olyan nevelésben részesítsük, amit ők majd tovább tudnak vinni, és bízunk abban, hogy a mi szervezetünk is ezt tudja tovább táplálni.”

A szervezők elmondták, bíznak benne, hogy a foglalkozások alkalmával nemcsak a gyermekek tanulhatnak az idősebbektől, hanem, amikor hazatérnek, megmutatják az elsajátított technikákat a szüleiknek is.

húsvét
locsolkodás
Topolya
Nefelejcs
Családfa
tojásfestés
műhelymunka

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.