Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Teljen meg a tarisznya hímes tojással!

2021.03.27
14:02
2021.03.27
17:18
Forrás
Pannon RTV
Közeledik a húsvét és a locsolkodás. Topolyán egy réges-régi tojásfestési technikát elevenített fel a gyerekekkel a Nefelejcs Kézimunkacsoport és a Családfa Civil Szervezet.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Tojásfestési műhelymunkával kedveskedtek a fiatal korosztálynak, akik szép számban vettek részt az eseményen. Kislányok és kisfiúk is egyaránt megismerkedtek a hagyományos tojásfestési technikákkal és a régi húsvéti szokásokkal.

A gyerekek a műhelymunka során többféle technikával díszíthették ki a húsvéti tojásokat.

Fekete Zsófia a legősibb, gyertyával és írókával való mintázást próbálta ki.

„ Beleteszem a gyertyába, beleteszem valamilyen viaszba és rákenem a tojásra.
- Milyen mintákat készítesz?
- Vonalakat, pöttyöket, csillagokat és szíveket.”

A foglalkozás alkalmával régi locsolkodási szokásokról is hallhattak történeteket a legkisebbek, de a hangsúly mégis a különböző festési technikák elsajátításán volt.

Frindik Rózsa, vezető, Nefelejcs Kézimunkacsoport, Topolya: „A hagymafestést most a gyerekek is megpróbálják. Mintát teszünk rá, természetes zöld növényeket teszünk rá és az lesz a minta, körül lehet rajzolni. Lehet egy újabb fajta technikával, nem azzal a régivel, amikor már filctollat használunk, és azzal befestjük a tojást. Még újabb, amikor már hungarocell tojások vannak, amitől nem kell félni, hogy összetörik.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A program a topolyai Nefelejcs Kézimunkacsoport és a Családfa Civil Szervezet összefogásában valósult meg. A későbbiekben is terveznek közös gyermekprogramokat.

Fekete Bánov Ágnes, elnök, Családfa Civil Szervezet: „Nagyon szeretjük az ilyen megmozdulásokat, amikor a hagyományokat tudjuk ápolni, továbbadni a kisebbeknek. A célunk mindig az, hogy a gyermekeket olyan nevelésben részesítsük, amit ők majd tovább tudnak vinni, és bízunk abban, hogy a mi szervezetünk is ezt tudja tovább táplálni.”

A szervezők elmondták, bíznak benne, hogy a foglalkozások alkalmával nemcsak a gyermekek tanulhatnak az idősebbektől, hanem, amikor hazatérnek, megmutatják az elsajátított technikákat a szüleiknek is.

húsvét
locsolkodás
Topolya
Nefelejcs
Családfa
tojásfestés
műhelymunka

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.