Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Telt házas koncert a szabadkai zsinagógában

2022.05.13
07:58
2022.05.13
16:52
Forrás
Pannon RTV
31 év után ismét fellépett a Zsinagógában az Albe Vidaković székesegyházi kórus.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Telt házas előadással zajlott a 31. Resurrexit - hagyományos húsvéti koncert a szabadkai Zsinagógában. A koncerten hallható volt még a Szabadkai Filharmónia, helyi zeneszerzők műveit adták elő, valamint fellépett a Collegium Musicum Catholicum is. Nagy érdeklődés övezte az idei Hagyományos Húsvéti Koncertet, ugyanis az előadók olyan darabokat adtak elő, melyek Szabadkán most voltak először hallhatóak.

Zsiga Pál, hegedűművész:
Albe Vidakovićtól fogunk játszani. Az lesz az ősbemutató valójában. Egy zeneszerző pap volt. Ha jól tudom, 1952 vagy 1953-ban írta ezt a művet, amit ma este fognak hallani.

A koncerten többek között Charles Gounod, Benedetto Pellizzari és szerbiai elismert zeneszerzők műveit is előadták. Szólistaként Pamela Kis Ignjatov és Guzsvány Izabella adott elő darabokat. David Bertran orgonaművész pedig a Zsinagóga orgonáját szólaltatta meg.

Jasna Vojnić, elnök, Horvát Nemzeti Tanács:
Valójában egy közösségként szeretnénk megmutatni, hogy képesek vagyunk egy ilyen nagyszerű eseményt megvalósítani, és hogy a ma hallható világhírű zenei nevek mellett, vagyis az európai nagy zeneszerzők mellé tehetünk olyan zeneszerzőket, akik itteniek. Ők pedig Albe Vidaković és Bela Anišić. Tehát a mai koncert egy fúzió lesz a mi nagy neveinkkel. Azt hiszem, ez valóban csodálatos lesz.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A húsvéti koncert a Horvát Nemzeti Tanács és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg.

szabadkai zsinagóga
koncert

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.