Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Plačkov Stefan-Dániel

Temerinben folytatódott a „Kik szabadon éltek-haltak” történelmi előadás-sorozat

2018.04.22
11:56
2018.04.22
18:54
Forrás
Pannon RTV
Az 1848-49-es forradalom 170. évfordulója alkalmából Vajdaság 6 településén neves magyarországi szakemberek tartottak előadásokat a szabadságharc délvidéki eseményeiről és kiemelkedő egyéniségeiről.
Pannon RTV/Plačkov Stefan-Dániel

A temerini Tájházban a helyiek megismerhették Damjanich János és Fetter Antal életpályáját, illetve hallhatták a székely gyalog- és határőr-huszárezredekben szolgáló, ám Vajdaságban harcoló katonák vallomásait, de a történészek foglalkoztak a délvidéki paphonvédek szabadságharcban betöltött szerepével is. Csorba Béla helytörténész szerint nagy szükség van az ilyen jellegű előadásokra Vajdaságban, ugyanis az elmúlt évtizedek alatt igencsak hiányosan oktatták területünkön a magyar történelmet. „A helytörténészeink ugyan igyekeznek derekasan helyt állni, a fehér foltokat tartalommal, ismeretekkel kitölteni, de jó ilyenkor meghallgatni egy szakavatott, a professzióját, a hivatását tulajdonképpen életvitelszerűen űző emberek előadását is. Ebből azt hiszem csak tanulhatnak az érdeklődők is és a helytörténészek is.”

Pannon RTV/Plačkov Stefan-Dániel

Temerin előtt a magyarországi történészek Palánkán, Maradékon, Szabadkán és Topolyán is tartottak előadásokat, de számos más vajdasági helységet is meglátogattak. Zakar Péter, történész, Gál Ferenc főiskola, Szeged: „Újabb kiadványokat kapunk és cserélünk, beszélgetünk. Néha nem is látjuk ugyanúgy a történéseket, de szerintem ebben az az érték, hogy el tudjuk mondani, hogy miért látjuk esetleg másként az eseményeket. Biztos, hogy a helytörténészeknek van egy olyan látásmódja és előnye, hogy nagyon sok olyan apró eseményre világítanak rá, amelyek a mi figyelmünket elkerülhetik.”

Pannon RTV/Plačkov Stefan-Dániel

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság szervezésében megtartott előadássorozat egy hosszú távú kezdeményezés első körútja volt. Tomik Nimród, elnök, Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság: „Van egy megállapodásunk a Magyar Történelmi Társulattal, hogy egy-egy kerek évfordulóra, de nem kötelező, hogy úgy legyen, lehet más témában is, Magyarországról jönnek előadók. A körutakba az itteni történészek, az itteni elismert kutatók is be fognak csatlakozni. Az elsődleges célunk olyan helyekre eljutni, főként a szórványban, ahol örülnek eleve, hogy magyar szót hallanak, örülnek annak, hogy magyar történelmet tanulhatnak, hiszen több helyen már sajnálatos módon magyar oktatás sincs és igény mutatkozik erre.”

A neves magyarországi előadók Temerinből Törökbecsére utaztak, ahol a körút utolsó előadását tartották meg.

Temerin
történelem
magyar forradalom és szabadságharc
Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság
VMMI

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:04, Frissítve: 10:14

Ma van a csokoládé világnapja

Szerbiában, ahol a csokoládé sokak kedvenc édessége, az édességipar a legerősebb ágazatok közé tartozik. Valamivel több mint 200 cég és mintegy 300 vállalkozó gyárt csokoládét.
07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű