Ugrás a tartalomra

Temerinben koncertezett a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

2019.12.20
10:41
2019.12.20
15:44
Forrás
Pannon RTV
A 140 fős együttes Erdélyből származik. A több mint egy órás műsor keretében népdalokat, népdalfeldolgozásokat, történelmi énekeket és klasszikus darabokat adtak elő.

A műsort a Szent Rozália-plébániatemplomban mutatták be. A Gyermekfilharmónia elsődleges feladatának tartja a nemzeti és székely kultúra ápolását, a zenei hagyományok őrzését és azok közvetítését. Elekes András, szólóénekes: „Egyszer-egyszer örömmel megyek ki, úgymond a mikrofon elé. Szeretek énekelni, 3 éves koromban volt az első szólóm.”
Simó Borbála, csellista: „Mindenki úgy kerül be a filharmóniába, hogy énekel, aztán választ egy hangszert és úgy hangszerel.”
Elekes Domonkos, hegedűs: „Nekem ez egy érdekes élmény, mégis felemelő, mert mindig máshol koncertezni, új tájakat felfedezni, ez nekem szokatlan volt, de most már teljesen megszoktam és élvezem.”

Az erdélyi Szentegyházán nincs lehetőség zenei intézményesített oktatásra. A helyi és környékbeli települések gyerekei szabadidejükben sajátítják el a muzsikálást. Az együttest Haáz Sándor karnagy 1982-ben alapította. „Holnap azt szeretném ha mennének a gyermekek iskolába, és nézzék meg, hogy milyen a szerbiai kisebbségi iskola. Nálunk románul tanulnak, itt szerb nyelvbe és írásba lesz betekintésünk. Erre építettük rá a koncertet tulajdonképpen, erre a holnap délelőttre. ”
 

A gyermekek körútjuk alkalmával a temerini lakosoknál lesznek elszállásolva. A több mint száz ember ellátásáról Kókai Orsolya szervező gondoskodott. „A szentegyházi gyermekfilharmóniának évente 2 nagyobb koncertkörútja van: nyáron és ádvent idején. Az idei ádventi koncertkörútban, mi is vajdaságiak részesei lehetünk ennek.”
A filharmónia szombaton Doroszlón lép fel tizennyolc órától.

Gyermekfilharmónia
Erdély
vendégszereplés
Temerin

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.