Ugrás a tartalomra

Temerinben zengett a Délvidék

2023.01.29
13:32
2023.01.29
18:11
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság egész területéről érkeztek résztvevők a hatodik alkalommal megszervezett Zengő Délvidék nevű népzenei szemlére. A rendezvényt 2011 óta mindig páratlan években tartják Temerinben.

A Zengő Délvidék a vajdasági hangszeres együtteseknek, tamburásoknak, citerásoknak, énekcsoportoknak és szólistáknak ad lehetőséget a bemutatkozásra.

Nagy Gergő, a temerini Berbence zenekar tagja: „Kifejezetten Bodor Anikó gyűjtésekkel készültünk, mivel ez a népzenei est az ő emlékére lett létrehozva. Ezért úgy gondoltuk, úgy éreztük helyesnek, hogy az ő gyűjtéseiből kerestünk ki dalokat és állítottunk össze egy kis csokrot.”

Tímár Gabriella, a bácskossuthfalvi Rezeda asszonykórus tagja: „Nagyon szívesen énekeljük egyébként ezeket a bácskai dalokat, illetve azt, amit a Vajdaságban felleltek és begyűjtöttek. Úgy gondolom, hogy ez a miénk, és ez az, amit meg kell tanulnunk, és újra kell énekeljük, daloljuk.”

Kisimre Szerda Anna, néptáncpedagógus: „Ez egy pályázat volt, ide jelentkezni kellett. Úgy van meghirdetve, hogy Bodor Anikó emlékére szervezik ezt a rendezvényt. Tudni kell, hogy Bodor Anikó mindannyiunknak a példaképe, hiszen ha ő nem lett volna, akkor mi sem ismernénk ennyi vajdasági magyar népdalt, mert az ő gyűjtéseiből tanulunk leggyakrabban.”

A rendezvény nem versenyjellegű, de rangos szakzsűri véleményezi a fellépőket. A zsűritagok olyan személyek, akik személyes kapcsolatban álltak Bodor Anikó zentai népzenegyűjtővel. Borsi Ferenc, zsűritag, citeraoktató, a Magyar Kultúra lovagja, Magyarország: „Olyan kiemelkedő produkciókat láttunk és hallottunk, ami máskor nem tűnik így elő, és nem tűnik fel. Most célirányosan a vajdasági népdalgyűjtésekből, népdalkincsekből állítottak össze műsorszámokat, és a legmagasabb szakmai követelményeknek is eleget tettek ezek a műsorszámok.”

A szemle a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében valósulhatott meg. Szabó Gabriella, szervező: „Kell, úgy gondolom, egy szakember is, aki külső szemmel egy kicsit máshogy látja mindazt, ami zajlik a színpadon. Nagyon fontos, hogy megerősítsék a csoportokat, a csoportvezetőket abban, amit csinálnak, és nem csak a vezetőket, hanem a csoporttagokat is, hogy hallják, hogy ők valóban jó úton járnak, ezt várjuk tőlük, vagy ha éppen nem, akkor kapjanak valamilyen magyarázatot, mi az, ami felé kellene haladni, elindulni.”

A rendezvényre Óbecséről, Bácskossuthfalváról, Péterrévéről, Topolyáról, Székelykevéről, Temerinből, Csantavérről és Pancsováról is érkeztek résztvevők.

Temerin
Zengő Délvidék
népzene

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.