Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A temerini Dalárda kapta a Bodor Anikó-díjat

2019-06-03
07:01
2019-06-03
17:06
Forrás
Pannon RTV
Véget ért vasárnap este Horgoson a Durindó és Gyöngyösbokréta rendezvénysorozat. A vajdasági magyarság egyik legrangosabb népzenei és néptáncfesztiválját jövőre Törökbecsén szervezik meg.

A Bodor Anikó-díjat olyan délvidéki népzenei együttes, vagy szólista kaphatja meg, amely a leghitelesebben tolmácsolja a közösség hagyatékát. A díjat 2011-óta osztják ki, és az idei évben a temerini Dalárda tamburazenekar és a 11 éve működő férfikórus érdemelte ki. Szabó Gabriella, csoportvezető, Dalárda férfikórus, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin: „Nagyon lelkesek, és hát ez az elmúlt egy évtizednek a gyümölcse tulajdonképpen, és biztos, hogy nagyon sokat jelent majd számukra ez a díj, hiszen nagyon nagy együttesek mellett, után kaptuk ezt meg, és én azt hiszem, hogy ez valóban nagy megtiszteltetés valamennyiünk számára.”

A temerini Dalárda férfikórus és a tamburazenekar közösen kapták meg a díjat. A zenekar egy éve alakult meg Bolyos Miklós vezetésével: „Egyre nagyobb hátszele van ennek, hogy csináljuk ezt, és ez a díj is azt bizonyítja, hogy érdemes csinálni, és hogy kell ezt, szükség van erre, meg talán azt is, hogy jó ezt csinálni.”

Az eseményen a temeriniek mellett pedagógusi különdíjban részesült még a sok éves odaadó munkájáért a topolyai Kisimre Szerda Anna néptánc- és népzeneoktató is.

Az eseményen hivatalosan átadták a Gyöngyösbokréta és a Durindó lobogóját is a jövő évi házigazdáknak, vagyis a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület képviselőinek. Ilia László, titkár, Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, Törökbecse: „Úgy érezzük, hogy a közösségben Törökbecsén van akkora erő, hogy egy ekkora fesztivált, ekkora rendezvényt megszervezzünk, és gondolom, hogy a szórvány magyarságnak, az ottani szórvány magyarságnak ez erőt fog adni.”

A vasárnapi horgosi zárórendezvényt mindezek mellett a Zentai Magyar Kamaraszínház Táncegyüttesének fellépése tette színesebbé.

Durindó
Gyöngyösbokréta
Horgos
temerini
Dalárda
Bodor Anikó-díj
Szabó Gabriella
Kisimre Szerda Anna
Törökbecse

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:50

Az igazi 007-es ügynök

A titkos ügynök általában észrevétlenül, titokban végzi munkáját. Egyetlen világhírű ügynök tevékenységét ismeri szinte mindenki, ez pedig James Bond.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.