Ugrás a tartalomra

A temerini Dalárda kapta a Bodor Anikó-díjat

2019.06.03
07:01
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Véget ért vasárnap este Horgoson a Durindó és Gyöngyösbokréta rendezvénysorozat. A vajdasági magyarság egyik legrangosabb népzenei és néptáncfesztiválját jövőre Törökbecsén szervezik meg.

A Bodor Anikó-díjat olyan délvidéki népzenei együttes, vagy szólista kaphatja meg, amely a leghitelesebben tolmácsolja a közösség hagyatékát. A díjat 2011-óta osztják ki, és az idei évben a temerini Dalárda tamburazenekar és a 11 éve működő férfikórus érdemelte ki. Szabó Gabriella, csoportvezető, Dalárda férfikórus, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin: „Nagyon lelkesek, és hát ez az elmúlt egy évtizednek a gyümölcse tulajdonképpen, és biztos, hogy nagyon sokat jelent majd számukra ez a díj, hiszen nagyon nagy együttesek mellett, után kaptuk ezt meg, és én azt hiszem, hogy ez valóban nagy megtiszteltetés valamennyiünk számára.”

A temerini Dalárda férfikórus és a tamburazenekar közösen kapták meg a díjat. A zenekar egy éve alakult meg Bolyos Miklós vezetésével: „Egyre nagyobb hátszele van ennek, hogy csináljuk ezt, és ez a díj is azt bizonyítja, hogy érdemes csinálni, és hogy kell ezt, szükség van erre, meg talán azt is, hogy jó ezt csinálni.”

Az eseményen a temeriniek mellett pedagógusi különdíjban részesült még a sok éves odaadó munkájáért a topolyai Kisimre Szerda Anna néptánc- és népzeneoktató is.

Az eseményen hivatalosan átadták a Gyöngyösbokréta és a Durindó lobogóját is a jövő évi házigazdáknak, vagyis a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület képviselőinek. Ilia László, titkár, Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, Törökbecse: „Úgy érezzük, hogy a közösségben Törökbecsén van akkora erő, hogy egy ekkora fesztivált, ekkora rendezvényt megszervezzünk, és gondolom, hogy a szórvány magyarságnak, az ottani szórvány magyarságnak ez erőt fog adni.”

A vasárnapi horgosi zárórendezvényt mindezek mellett a Zentai Magyar Kamaraszínház Táncegyüttesének fellépése tette színesebbé.

Durindó
Gyöngyösbokréta
Dalárda
Bodor Anikó-díj
Szabó Gabriella
Kisimre Szerda Anna
Törökbecse

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.