Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A temerini Dalárda kapta a Bodor Anikó-díjat

2019-06-03
07:01
2019-06-03
17:06
Forrás
Pannon RTV
Véget ért vasárnap este Horgoson a Durindó és Gyöngyösbokréta rendezvénysorozat. A vajdasági magyarság egyik legrangosabb népzenei és néptáncfesztiválját jövőre Törökbecsén szervezik meg.

A Bodor Anikó-díjat olyan délvidéki népzenei együttes, vagy szólista kaphatja meg, amely a leghitelesebben tolmácsolja a közösség hagyatékát. A díjat 2011-óta osztják ki, és az idei évben a temerini Dalárda tamburazenekar és a 11 éve működő férfikórus érdemelte ki. Szabó Gabriella, csoportvezető, Dalárda férfikórus, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin: „Nagyon lelkesek, és hát ez az elmúlt egy évtizednek a gyümölcse tulajdonképpen, és biztos, hogy nagyon sokat jelent majd számukra ez a díj, hiszen nagyon nagy együttesek mellett, után kaptuk ezt meg, és én azt hiszem, hogy ez valóban nagy megtiszteltetés valamennyiünk számára.”

A temerini Dalárda férfikórus és a tamburazenekar közösen kapták meg a díjat. A zenekar egy éve alakult meg Bolyos Miklós vezetésével: „Egyre nagyobb hátszele van ennek, hogy csináljuk ezt, és ez a díj is azt bizonyítja, hogy érdemes csinálni, és hogy kell ezt, szükség van erre, meg talán azt is, hogy jó ezt csinálni.”

Az eseményen a temeriniek mellett pedagógusi különdíjban részesült még a sok éves odaadó munkájáért a topolyai Kisimre Szerda Anna néptánc- és népzeneoktató is.

Az eseményen hivatalosan átadták a Gyöngyösbokréta és a Durindó lobogóját is a jövő évi házigazdáknak, vagyis a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület képviselőinek. Ilia László, titkár, Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, Törökbecse: „Úgy érezzük, hogy a közösségben Törökbecsén van akkora erő, hogy egy ekkora fesztivált, ekkora rendezvényt megszervezzünk, és gondolom, hogy a szórvány magyarságnak, az ottani szórvány magyarságnak ez erőt fog adni.”

A vasárnapi horgosi zárórendezvényt mindezek mellett a Zentai Magyar Kamaraszínház Táncegyüttesének fellépése tette színesebbé.

Durindó
Gyöngyösbokréta
Horgos
temerini
Dalárda
Bodor Anikó-díj
Szabó Gabriella
Kisimre Szerda Anna
Törökbecse

Most

10:24, Frissítve: 10:30

Leslie L. Lawrence Vajdaságban

Vajdaságba látogat Lőrincz L. László, azaz írói álnevén Leslie L. Lawrence vagy Frank Cockney, aki exkluzív interjút ad a Pannon Televíziónak.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.