Ugrás a tartalomra

A templomok a közösség megmaradásának zálogai

2019.04.25
14:31
2019.04.25
16:47
Forrás
Pannon RTV
A templomok a közösség megmaradásának zálogai, ezért állagukat, műemlék jellegüket óvni kell - hangzott el a magyarországi Teleki László Alapítvány és az MNT közös műemlékvédelmi szakmai napján.

Az alapítvány tevékenységének köszönhetően a Rómer Fóris-terv keretében az elmúlt három évben csaknem 100 Kárpát-medencei műemléken kezdődtek állagmegóvási, felújítási munkálatok.

A tornyosi, a bajmoki, a bácskertesi templom csak néhány azok közül, amelynek lezajlott, vagy még zajlik az állagfelmérése és hamarosan meg is újulhatnak a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A felújításkor a szakmai elveket kell figyelembe venni.

Paskó Csaba, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Nagyon fontos, hogy a papjaink, akikre nemcsak egy közösség van bízva, hanem sokszor műemlék-épületek, Isten házai, kápolnák, feszületek, templomok. Ezeket és ezeknek belső berendezéseit szakszerűen kezeljék, megőrizzék, és hogyha restaurálásra van szükség, akkor megfelelő szakembereket keressenek, akik fel tudják ezeket újítani.”

Az egyház tulajdonában biztos kézben vannak a műemlék épületek - mondta Káldi Gyula, a Teleki László Alapítvány kuratóriumi tagja. Fontos, hogy szakmai együttműködés alakuljon ki a műemlékvédők, az építészek és a papok között.

Káldi Gyula, kuratóriumi tag, Teleki László Alapítvány: „A konferencia is azt a célt szolgálja elsősorban, hogy az épületek fő tulajdonosai, a történelmi egyházak képbe kerüljenek azzal kapcsolatban, hogy egyrészt milyen támogatási lehetőségek vannak. Másrészt pedig, hogy az ő feladataik milyen fontosak, illetve az ő aktivitásuk milyen fontos ahhoz, hogy ezeknek a műemlék épületeknek az állaga minél kevésbé romoljon.”

A műemlékvédelmi szakmai napon több történelmi egyház papja, lelkésze is részt vett. A megjelenteket Jerasz Anikó, az MNT Végrejató Bizottságának elnöke köszöntötte.

Magyar Nemzeti Tanács

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:11, Frissítve: 17:12

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.