Ugrás a tartalomra

A Tenger a lélekben című előadást láthatták a diákok Törökkanizsán

2022.03.09
15:41
2022.03.09
18:05
Forrás
Pannon RTV
A kortárs erőszakról szólt az előadás, amelyet a törökkanizsai általános iskolában a község magyar nyelven tanuló diákjai néztek.

A Tenger a lélekben című előadást az Újvidéki Színház Színes Szilánkok Diákszínpad csoportja adta elő.

A fiatalok nagyobb százalékát valamilyen formában érinti a kortárs erőszak,- hallhattuk az előadásban - ezért is ezt témát dolgozta fel az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad. Berkes Emma, tag, Újvidéki Színház Színes Szilánkok Diákszínpad: „Berkes Emma, tag, Újvidéki Színház Színes Szilánkok Diákszínpad: „A bántalmazás ott van a mi életünkben is, ha nem is pont mi vagyunk az áldozatai. Mindannyiunk életében vannak élmények és a próbafolyamatok elején ezeket elmeséltük és próbáltuk feldolgozni és így megerősítettünk a saját lelkünket, hogy utána ezeket a szerepeket el is tudjuk játszani.”

A Tenger a lélekben című előadás célja megmutatni, hogy a mai fiatalok milyen és mekkora problémákkal küzdenek meg nap mint, nap, úgy, hogy sok esetben a körülöttük lévő emberek ezt észre sem veszik. A színdarab elsődleges célja, hogy terápiaként hasson azokra az áldozatokra, akik megéltek hasonló, akár verbális akár fizikait bántalmazást. Figura Terézia, vezető, Újvidéki Színház Színes Szilánkok Diákszínpad: „Nemcsak a kis színészekre hatott terápiás erővel, hanem a közönség is átéli újra és újra azokat a megélt eseményeket, amik esetleg az életükben jelen voltak, vagy talán könnyebben dolgozzák fel, könnyebben fordulnak szakemberhez hogy eddig nem szóltak volna, vagy ha szülőkkel otthon nem osztották volna meg, hogy történt velük hasonló eset.”

Az előadás bemutatását a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. Jerasz Anikó az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke kiemelte, kulcsfontosságú dolog, hogy a fiatalokat ebben a korban milyen hatások érik. Jerasz Anikó, elnök, MNT Végrehajtó Bizottság: „Az előadás valójában különböző eseményeken keresztül mutatja be, hogy mi minden történhet az oktatási intézmények berkein belül, hogy mi minden történik egy-egy baráti összejövetelen, zsúron, illetve, hogy mi minden történik az online térben, és hogy ezekre az eseményekre hogy reagálnak a szülők és a pedagógusok.”

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően az előadást olyan településeken láthatják majd a gyerekek, ahol kevesebb lehetőségük van a fiataloknak az ilyen fajta előadások megtekintésére.

kortárs erőszak
Színes Szilánkok Diákszínpad
Újvidéki Színház
Figura Terézia

Most

13:35

Ma van Szent György napja

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja, az állattartók ilyenkor hajtották ki a juhokat és a szarvasmarhákat.
13:18, Frissítve: 13:25

Minden cseppje aranyat ér

Megérkezett a gazdák által várva várt csapadék. Vajdaság legnagyobb részén 10 és 15 milliméter közötti eső hullott az elmúlt egy napban.
11:14, Frissítve: 13:09

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nemcsak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.