Ugrás a tartalomra

Terék Anna kapja az idei Csáth Géza-díjat

2019.09.27
08:50
2019.09.27
14:05
Forrás
MTI
Az adományokból alapított Csáth Géza-díjat olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez.

Terék Anna 1984-ben született Topolyán, 2012-ben költözött Budapestre. 2011-es, második kötetét, a Duna utcát Sinkó Ervin-díjjal jutalmazták. 2016-ban jelent meg Vajdasági lakodalom című drámakötete, amelynek első, Jelentkezzenek a legjobbak! című darabja 2013-ban az újvidéki Szerb Nemzeti Színház műsorán volt.

2017-es kötete, a Halott nők komoly kritikai visszhangot váltott ki; nemcsak szakmai, de gyors közönségsiker is lett. Versei, verses alkotásai szubverzív, húsbavágó kérdéseket tematizálnak.

A vajdasági magyar és a magyarországi vajdasági lét okozta frusztráció ugyanúgy megjelenik, mint a családon belüli, nők és gyerekek ellen elkövetett erőszak és a délszláv háború traumái. Terék Anna kivételes, egyedi, természetes hangja minden távolságot leküzd a vers beszélői és az olvasó között, aminek következtében valóban azzá válik, aminek a Halott nők kapcsán nevezték őt: médiummá - olvasható a közleményben.

A kizárólag adományokból alapított Csáth Géza-díjat első alkalommal Kabai Lóránt költőnek, szerkesztőnek ítélte oda a kuratórium 2016-ban, majd Orcsik Roland költőnek, irodalomszervezőnek 2017-ben. Tavaly Csehy Zoltán vehette át a díjat költői, műfordítói és tudományos tevékenységéért.

A díjat olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez.

A kuratórium tagjai a Fiatal Írók Szövetsége nyári táborának nulladik napi mindenkori résztvevői a közlemény szerint.

Csáth Géza-díj
Terék Anna
irodalom
író
költő
műfordító

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.