Ugrás a tartalomra

A Tisza-mente történelmével ismerkedtek a középiskolások

2022.06.29
15:48
2022.06.29
17:24
Forrás
Pannon RTV
Ifjúsági tábort szervezett a Zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a középiskolásoknak. A hatnapos tábor résztvevői a koruknak megfelelő formában ismerkednek meg az itteni és a magyarországi kulturális örökséggel.

A harmadik nap első állomása volt a Zentai Történelmi Levéltár a táborozóknak. A 16 középiskolás számára sokszínű és érdekes programmal készültek a projekt keretén belül. Minden nap más helyszínt és települést látogatnak meg.

Hegedűs Benjámin, Ada: „Eddig voltunk Magyarországon Ópusztaszeren, ott is nagyon sokat megtudhatunk az ottani történelemről, az ópusztaszeri kolostorról is látunk felvételt. Itt a levéltárban láthattuk, hogy mit őriznek itt, mire bírjuk használni, régebbi okleveleket láthattunk.”

A gyerekeknek bemutatták a zentai levéltár működését, érdekes előadást hallhattak például a pergamenről, amit az ókortól használtak írás rögzítésére.

Farkas Aurél, Ópusztaszer: „A legérdekesebb most itt a levéltár volt számomra, mert ilyet még tényleg nem láttam, még Magyarországon sem. Ugye nekem az ópusztaszeri kirándulás ilyen átlagos volt, mert ott élek, sokat voltam már az emlékparkban, de igazából jó volt, mert magában a 3D részen még én sem voltam. Fura volt nekem. Meg úgy láttam, hogy a többiek is élvezték és tanultak is valamit.”

Az uniós forrásból megvalósuló táborra magyarországi és vajdasági diákok jelentkezhettek. Cél az itteni és a magyarországi örökség megismerése.

Fodor István, a Zentai Történelmi Levéltár igazgatója: „A jelen projektünk külön célja, hogy bemutassa a 19. és 20. század fordulóján a Tisza-mentén élő ember természetközeli életmódját, tevékenységét, különös tekintettel a hagyományos halászatra, fakitermelésre, hajóépítésre. A projekt magába foglal magyarországi részről szabadtéri tárlatok felújítását és kialakítását, a levéltárban folytatódik, folytatódott a megkezdett levéltári kutatómunka.”

Az esti órákban csoportos foglalkozások és játékok várják a táborozókat. A diákok a következő napokban egyebek között Magyarkanizsára és Szabadkára is ellátogatnak. A tábor végén a gyerekek közösen csobbannak a petrőci élményfürdőben.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Zentai Történelmi Levéltár
Fodor István

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.