Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Tíz nap, tíz előadás

2022.05.01
10:59
2022.05.01
15:40
Forrás
Pannon RTV
Díjkiosztó gálaműsorral zárult a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. Tíz nap alatt tíz színjátszó csoport produkcióját láthatta a közönség. Idén a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület volt a rendezvény házigazdája.

Az eseményt 26. alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Pannon RTV/Juhász Géza

A szakmai zsűri a VMMSZ Pataki László-díját a topolyai Mara Amatőr Színháznak ítélte oda, A tudós nők című előadásért.

Sörfőző Károly, a Mara Amatőr Színház elnöke: „Az ember nem ezért csinálja, de nagyon jól esik, amikor ezt végül is megkapja. Nem először kaptuk meg, de most különösen jól esett, ugyanis az idén ünnepeljük a huszadik évfordulónkat, és ez külön nagy öröm számunkra.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Közösségteremtő tevékenységéért a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk trupp nevű csoportját tüntették ki Garay Béla-díjjal. A legjobb új formákat kereső előadásért járó elismerést, azaz a Bambach Róbert-díjat a Palicsi Színjátszó Grund kapta. A Kreón, avagy ellenében a szélnek című drámát vitték színpadra.

Mezei Zoltán, rendező, Palicsi Színjátszó Grund: „Ebben már benne van a jövő is, már a jövőt tervezgetjük, már azon gondolkodunk, hogy mi a következő darab, amit elővennénk. Egy olyan lendületes, tehetséges csapat van itt, akiket kár nem használni, a szó pozitív értelmében, és én azt érzem magamban és a társulatban is, hogy van még bennünk tartalék, és ezt a tartalékot ki kell hozni.”

Az előző találkozót a járványhelyzet miatt októberben tartották meg, ami miatt a csapatoknak idén feleannyi idejük volt felkészülni. Ettől függetlenül a társulatok sikeresen megállták a helyüket - értékelte Táborosi Margaréta zsűritag.

„Hatalmas élmény volt. Azt mondhatom, hogy nem adták alább, nem keresték a kiskaput, úgymond bátor szövegeket választottak. Több csapat is olyan szöveggel jött, amelynek komoly mondanivalója volt, amely a csapatnak kihívást jelentett, úgyhogy egyértelműen nagyon pozitívan tudok nyilatkozni a találkozóról.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az amatőr színjátszásnak nem csak a kultúra ápolásában és fejlesztésében van jelentős szerepe, hanem komoly közösségmegtartó erővel is bír - mondják a szervezők.

Virág Kiss Anita, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet művelődésszervezője: „Azt gondolom, hogy mindenki megállta a helyét, hiszen azt láttuk, hogy ez a rendezvény, ez a találkozás ezeknek a társulatoknak nagyon fontos, de azoknak is, akik nem tudtak részt venni, hiszen tudunk róla, hogy több olyan társulat is van, aki jelenleg is készül, de az idő miatt nem tudott eljönni. Reméljük, hogy velük jövőre találkozhatunk.”

A Közönségdíjat a kupuszinai Sturcz József színjátszó csoport nyerte el, a Nyitott ablak című vígjátékért. Emellett ők kapták meg idén a vendégszereplésre kiemelten érdemesült előadás címét, a Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját. A gála a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátékával ért véget. A nagy sikerű Klamm háborúja című monodrámát László Sándor előadásában láthatta a közönség.

Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Sörfőző Károly
Mezei Zoltán
Táborosi Margaréta
Virág Kiss Anita
Mara Amatőr Színház
Palicsi Színjátszó Grund

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.