Ugrás a tartalomra
MTI

Tízen részesültek Magyarság Háza-díjban, köztük a vajdasági Gazsó Orsolya is

2021.12.18
21:24
2021.12.19
16:04
Forrás
Pannon RTV
A Magyarság Háza-díjat első alkalommal adtak át szombaton Budapesten.

A díjazottak híven reprezentálják a külvilág felé az intézmény első tíz évét, amit a hagyomány és a modernitás kettősével, egymást inspiráló szimbiózisával jellemezhetünk - hangsúlyozta köszöntőjében Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója: "A minden magyar összetartozását jelképező Magyarság Háza 2011-ben a magyar kormány támogatásával jött létre, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. keretein belül. Néhány éve pedig önálló nonprofit gazdasági társaságként működik, de a céljaink azóta is változatlanok. A Magyarország határain innen és túl élő magyar közösségek közötti kapcsolatok megerősítése, a pozitív magyarságkép kialakulásának, a magyarság értékmegőrző képességének segítése, az egymás iránti felelősségérzet kialakítását, a szülőföldön való boldogulás támogatása."

Amit a magyarság önmagának és a világnak mondhat, mindenekelőtt a kultúrájában mondhatja - idézte köszöntőjében Csoóri Sándort Potápi Árpád János. A magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár hozzátette, a Magyarság Háza az elmúlt évtizedben kiemelkedő szerepet töltött be az összmagyarság kultúrájának ápolásában, épített és szellemi örökségének megőrzésében, a magyar identitás erősítésében.

MTI/Máthé Zoltán


"Ha magyar kultúráról beszélünk, akkor egy olyan ősi kultúráról beszélünk, ami több ezer éves és Szent István óta a Kárpát-medencei térségnek alapvető kulturális egységet is ad. Hogyha egységes Kárpát-medencéről beszélünk akkor elmondhatjuk, hogy az egységes magyar nemzetről is beszélhetünk. Az egységes magyar nemzet sokszor nem is származás, hanem vállalás kérdése, kulturális közösséget is jelent, amely bennünket összekapcsol. Akár itt a Kárpát-medencei régiókban, akár pedig a diaszpórában élőkkel egyaránt."

A Magyarság Háza-díj kitüntetettjei 2021-ben Écsi Gyöngy, Fazakas Szabolcs, Gazsó Orsolya, Ivaskovics József, Kovács Koppány, Leidemann Szilvia, Németh Csaba, Pál Péter, Petrás Mária és Ruzsicska Ilonka.

Magyarság Háza-díj
Potápi Árpád János
Csibi Krisztina

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:13, Frissítve: 16:27

Mire figyeljünk két keréken?

Egyre több motorost csábít az utakra a nyárias időjárás. Ez pedig akarva akaratlanul magával vonzza azon balesetek számának növekedését, amelyekhez közük van a motorosoknak.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.