Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tizenkét kórus lépett fel a Vajdasági Magyar Kórusok XIX. Találkozóján

2018.10.22
09:57
2018.10.22
18:00
Forrás
Pannon RTV
Az idei kóruspódium énekei a szabadkai Lányi Ernő halálának 95. évfordulójához, valamint Lisieux-i Kis Szent Teréz szintén 95 évvel ezelőtti boldoggá avatásához kapcsolódtak.

A magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus már a kezdetektől részt vesz a kórustalálkozón. Idén is igyekeztek változatos repertoárral érkezni.

Tolnay Ilona, karmester, Cantilena Kamarakórus, Magyarkanizsa: „Most úgy néztük, hogy legyen egy picit a régmúlt zenéjéből, tehát a reneszánszból is, de legyen valami közelebbi is. Tehát van Farkas Ferenc mű is, csak egy részlete, persze.”

Pannon RTV

Az esemény házigazdája a zentai Cor Jesu Kamarakórus volt. Amellett, hogy ők nyithatták meg a rendezvényt, karmesterüknek egy nagy álma is valóra vált.

Miklós Réka, karmester, Cor Jesu Kamarakórus, Zenta: „Számomra nagy örömet jelent ez a kóruspódium mivel felhangozhat az erre az alkalomra írt művem, amelyet több, mint 200 ember fog itt együtt énekelni.”

Pannon RTV

Az eseményen beszédet mondott Nagy József esperes-plébános, valamint Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere. Emellett felolvasták Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár levelét is. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszédében megemlékezett az 1923-ban boldoggá avatott Lisieux-i Kis Szent Terézről.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Ő önéletrajzában azt vallotta, hogy „én leszek az egyház szívében a szeretet”. S, hogy ezt a helyet maga Jézus adta neki, ennek igazáról a csaknem 24 évesen, gyermekként meghalt Teréz mélységesen meg volt győződve. De, hogy Jézusnak miért esett pont rá a választása? Ezt válaszolta, hogy azért, mert nála tehetlenebb személyt, vagyis olyan valakit, aki a maga képességeire és lehetőségeire joggal nem hagyatkozhat, nem talált erre a feladatra.”

Pannon RTV

Az eseményt a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Zenta Község Önkormányzatával és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központtal közösen szervezte.

Vajdasági Magyar Kórusok Találkozója
Zenta

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű