Ugrás a tartalomra

Tízéves a bácskossuthfalvi Kalamajka néptánccsoport

2022.07.02
11:26
2022.07.02
17:38
Forrás
Pannon RTV
Megalakulásának 10. évfordulóját ünnepelte a bácskossuthfalvi Kalamajka néptánccsoport, amely az Ady Endre Művelődési Központ néptánc szakosztályának legidősebb csoportja. Az évadzáró Ady Napon kézműves kiállítást is tartottak.

Sötét Bíborka ötéves kora óta néptáncol, a jubiláló néptánccsoport egyik első tagja.

Sötét Bíborka, tag, Kalamajka néptánccsoport, Ady Endre MK, Bácskossuthfalva:
„- Nagyon jó a társaság, igaz elég kevesen lettünk a tízéves jubileumunkra, negyvenen voltunk, mikor kezdtük.
- Jelenleg hányan vagytok?
- 14-en.”

Az egyesület néptáncszakosztályában jelenleg három csoport tevékenykedik. A legkisebbek a Ciberkék, a középső Pántlika csoport, valamint a hetedikesekből, nyolcadikosokból és középiskolásokból álló Kalamajka.

Nagy Anett, tag, Pántlika néptánccsoport, Ady Endre MK, Bácskossutfalva: „Ez az öt év során nagyon sokat fejlődtünk, amikor elkezdtük még ilyen picikék voltunk, most már egész nagyra nőttünk, és már komolyabb táncokat is tanulunk.”

Az évadzáró Ady Napon a mézeskalács-díszítő és a kézimunkacsoport munkáiból kiállítást is szerveztek.

Bece Angéla, vezető, Tarka Virág Kézimunkacsoport, Ady Endre MK, Bácskossuthfalva: „Többféle minta van, békéscsabai szűcshímzés, ami textíliára lett átvéve, ez látható a párnákon, terítőkön, és a neszesszereken pedig a gyapjúhímzéssel készített dolgok, vannak fehér hímzések, vannak azsúr minták.”

Nagyon jó látni a fejlődést a csoportokon, egy élmény végigkövetni ezt - hangsúlyozta a művelődési központ elnöke.

Tímár Gabriella, elnök, Ady Endre MK, Bácskossuthfalva: „Nyilvánvalóan az alapoknál kezdik ők is, gyermekjátékok és ritmikai gyakorlatok, hasonlók, és utána mindig nehezebb és nehezebb feladatok elé állítják őket a koreográfusok és csoportvezetők. Nagyon tehetségesek a gyerekek, és nagyon szépen veszik ezeket az akadályokat.”

Az Ady Endre Művelődési Központ következő eseménye a július 13-a és 17-e között megrendezett Jász Napok, Jászapátiról érkeznek majd vendégek. Ezután pedig következik a megérdemelt nyári pihenés, majd ősztől újult erővel folytatják a munkát.

Kalamajka
Bácskossuthfalva
Tímár Gabriella
Ady Endre MK
Tarka Virág Kézimunkacsoport
Pántlika néptánccsoport

Most

13:35

Ma van Szent György napja

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja, az állattartók ilyenkor hajtották ki a juhokat és a szarvasmarhákat.
13:18, Frissítve: 13:25

Minden cseppje aranyat ér

Megérkezett a gazdák által várva várt csapadék. Vajdaság legnagyobb részén 10 és 15 milliméter közötti eső hullott az elmúlt egy napban.
11:14, Frissítve: 13:09

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nemcsak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.