Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Óvári Dániel

Tízéves a bácskossuthfalvi Kalamajka néptánccsoport

2022.07.02
11:26
2022.07.02
17:38
Forrás
Pannon RTV
Megalakulásának 10. évfordulóját ünnepelte a bácskossuthfalvi Kalamajka néptánccsoport, amely az Ady Endre Művelődési Központ néptánc szakosztályának legidősebb csoportja. Az évadzáró Ady Napon kézműves kiállítást is tartottak.
Pannon RTV/ Óvári Dániel

Sötét Bíborka ötéves kora óta néptáncol, a jubiláló néptánccsoport egyik első tagja.

Sötét Bíborka, tag, Kalamajka néptánccsoport, Ady Endre MK, Bácskossuthfalva:
„- Nagyon jó a társaság, igaz elég kevesen lettünk a tízéves jubileumunkra, negyvenen voltunk, mikor kezdtük.
- Jelenleg hányan vagytok?
- 14-en.”

Az egyesület néptáncszakosztályában jelenleg három csoport tevékenykedik. A legkisebbek a Ciberkék, a középső Pántlika csoport, valamint a hetedikesekből, nyolcadikosokból és középiskolásokból álló Kalamajka.

Nagy Anett, tag, Pántlika néptánccsoport, Ady Endre MK, Bácskossutfalva: „Ez az öt év során nagyon sokat fejlődtünk, amikor elkezdtük még ilyen picikék voltunk, most már egész nagyra nőttünk, és már komolyabb táncokat is tanulunk.”

Az évadzáró Ady Napon a mézeskalács-díszítő és a kézimunkacsoport munkáiból kiállítást is szerveztek.

Bece Angéla, vezető, Tarka Virág Kézimunkacsoport, Ady Endre MK, Bácskossuthfalva: „Többféle minta van, békéscsabai szűcshímzés, ami textíliára lett átvéve, ez látható a párnákon, terítőkön, és a neszesszereken pedig a gyapjúhímzéssel készített dolgok, vannak fehér hímzések, vannak azsúr minták.”

Nagyon jó látni a fejlődést a csoportokon, egy élmény végigkövetni ezt - hangsúlyozta a művelődési központ elnöke.

Tímár Gabriella, elnök, Ady Endre MK, Bácskossuthfalva: „Nyilvánvalóan az alapoknál kezdik ők is, gyermekjátékok és ritmikai gyakorlatok, hasonlók, és utána mindig nehezebb és nehezebb feladatok elé állítják őket a koreográfusok és csoportvezetők. Nagyon tehetségesek a gyerekek, és nagyon szépen veszik ezeket az akadályokat.”

Pannon RTV/ Óvári Dániel

Az Ady Endre Művelődési Központ következő eseménye a július 13-a és 17-e között megrendezett Jász Napok, Jászapátiról érkeznek majd vendégek. Ezután pedig következik a megérdemelt nyári pihenés, majd ősztől újult erővel folytatják a munkát.

Kalamajka
Bácskossuthfalva
Tímár Gabriella
Ady Endre MK
Tarka Virág Kézimunkacsoport
Pántlika néptánccsoport

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.