Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Több festménnyel gazdagodott a Szabadkai Városi Múzeum tárlata

2022.02.04
16:00
2022.02.04
18:20
Forrás
Pannon RTV
Az 1830 és 1930 között a Délvidéken alkotó művészek munkáját bemutató tárlat létrehozása is a magyar állam támogatásával valósult meg, még 2014-ben.

A magyar állam támogatásával az elmúlt időszakban a Vajdasági Magyar Képtár két gyűjteménnyel bővült. A múzeumnak viszont már 15 éve nincs állandó régészeti tárlata, hamarosan viszont erre is biztosít pénzt az anyaország.

A Vajdasági Magyar Képtár is a magyar kormány támogatásával tudott újra megnyílni. 2014 óta folyamatosan bővítik a gyűjteményt, most két jelentős alkotó hagyatékából is több kép színesíti a tárlatot.

Ninkov Olga, művészettörténész, Városi Múzeum, Szabadka: „Az egyik Farkas Béla szabadkai képzőművész, aki a kései szecessziónak volt a képviselője, a másik pedig B. Szabó György, egy másik periódust képvisel, aki az Újvidéki Egyetemen is tanított annak idején, de nagyon jelentős képzőművész is volt.”

A művelődésre vonatkozóan is folyamatosak a magyar kormány fejlesztései - emelte ki dr. Pásztor Bálint. A szabadkai Városi Képviselő-testület VMSZ-es elnöke kifejtette, évek óta érkeznek a beruházások a szabadkai Városi Múzeumba is: „Most új, konkrét festményeket tekinthettünk meg, amelyekkel bővült ez a képtár a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának köszönhetően. Emellett pedig egy interaktív régészeti részleg, régészeti kiállítás, ami azért fontos, mert a gyerekek egy három nyelvű interaktív kiállításon ismerkedhetnek meg a régészeknek a munkájával.”

A város és környéke, valamint a vajdasági térség múltját feltáró teljes régészeti kiállítás kialakítása folyamatban van, tehát az anyaországi támogatás sokrétű, a képzőművészettől a régészetig.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Magyarok vagyunk, egy a kultúránk, akármelyik tájegységen, régióban élünk, hiszen egységes magyar kultúráról tudunk beszélni. Ez egyébként a képkiállításnál is látható volt, a vajdasági vagy a bácskai festőknek a képeit tekinthetjük meg, de ők nem biztos, hogy itt születtek és itt is haltak meg, hanem életük egy részét itt élték le, és itt alkottak.”

A Szabadkai Városi Múzeum tevékenységének mindenre ki kell terjednie, a képzőművészettől, a néprajzon át, a régészetig - fogalmazott Potápi. Hozzátette, hogy a szabadkai intézmény partneri és testvérkapcsolatokat ápol többek között a szegedi és a bajai múzeummal, de több budapesti múzeummal is.

Szabadkai Városi Múzeum
Dr. Pásztor Bálint
Potápi Árpád János
Ninkov K. Olga

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.