Ugrás a tartalomra

Több festménnyel gazdagodott a Szabadkai Városi Múzeum tárlata

2022.02.04
16:00
2022.02.04
18:20
Forrás
Pannon RTV
Az 1830 és 1930 között a Délvidéken alkotó művészek munkáját bemutató tárlat létrehozása is a magyar állam támogatásával valósult meg, még 2014-ben.

A magyar állam támogatásával az elmúlt időszakban a Vajdasági Magyar Képtár két gyűjteménnyel bővült. A múzeumnak viszont már 15 éve nincs állandó régészeti tárlata, hamarosan viszont erre is biztosít pénzt az anyaország.

A Vajdasági Magyar Képtár is a magyar kormány támogatásával tudott újra megnyílni. 2014 óta folyamatosan bővítik a gyűjteményt, most két jelentős alkotó hagyatékából is több kép színesíti a tárlatot.

Ninkov Olga, művészettörténész, Városi Múzeum, Szabadka: „Az egyik Farkas Béla szabadkai képzőművész, aki a kései szecessziónak volt a képviselője, a másik pedig B. Szabó György, egy másik periódust képvisel, aki az Újvidéki Egyetemen is tanított annak idején, de nagyon jelentős képzőművész is volt.”

A művelődésre vonatkozóan is folyamatosak a magyar kormány fejlesztései - emelte ki dr. Pásztor Bálint. A szabadkai Városi Képviselő-testület VMSZ-es elnöke kifejtette, évek óta érkeznek a beruházások a szabadkai Városi Múzeumba is: „Most új, konkrét festményeket tekinthettünk meg, amelyekkel bővült ez a képtár a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának köszönhetően. Emellett pedig egy interaktív régészeti részleg, régészeti kiállítás, ami azért fontos, mert a gyerekek egy három nyelvű interaktív kiállításon ismerkedhetnek meg a régészeknek a munkájával.”

A város és környéke, valamint a vajdasági térség múltját feltáró teljes régészeti kiállítás kialakítása folyamatban van, tehát az anyaországi támogatás sokrétű, a képzőművészettől a régészetig.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Magyarok vagyunk, egy a kultúránk, akármelyik tájegységen, régióban élünk, hiszen egységes magyar kultúráról tudunk beszélni. Ez egyébként a képkiállításnál is látható volt, a vajdasági vagy a bácskai festőknek a képeit tekinthetjük meg, de ők nem biztos, hogy itt születtek és itt is haltak meg, hanem életük egy részét itt élték le, és itt alkottak.”

A Szabadkai Városi Múzeum tevékenységének mindenre ki kell terjednie, a képzőművészettől, a néprajzon át, a régészetig - fogalmazott Potápi. Hozzátette, hogy a szabadkai intézmény partneri és testvérkapcsolatokat ápol többek között a szegedi és a bajai múzeummal, de több budapesti múzeummal is.

Szabadkai Városi Múzeum
Dr. Pásztor Bálint
Ninkov K. Olga

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.