Ugrás a tartalomra

Több kategóriában indultak a vetítések a palicsi filmfesztiválon

2019.07.22
18:55
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap délután indultak több kategóriában a vetítések az Európai Filmek 26-ik Nemzetközi Fesztiválján, Palicson.

A szabadkai Eurocinema moziban az új magyar filmek programjában Reisz Gábor Rossz versek című alkotását láthatta a közönség. Ezzel egyidőben a palicsi Abbázia moziban a Párhuzamok és ütközések programrészben még egy magyar filmet mutattak be, Milorad Krstić Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs alkotását.

A palicsi Vigadó teraszán megrendezett sajtótájékoztató Horvát Tímea Szabadka alpolgármesterének beszámolójával kezdődött. Elmondta, idén köztársasági, tartományi és önkormányzati forrásokból jöhetett létre az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja Palicson. Az a cél, hogy a palicsi Vigadó nagytermét filmvetítésekre is alkalmassá tegyék, hogy rossz idő esetén a versenyprogramok filmjeit itt lehessen megtekinteni.

A Szabadtéri Színpadon a versenyprogram A nyomorultak című francia filmmel kezdődött vasárnap este, majd egy fiatal szlovén filmrendezőnő alkotását láthatta a közönség. Az idei palicsi filmszemlén kiemelkedő figyelmet fordítanak a fiatal női alkotók munkáira.

Urša Menart szlovén rendező filmje aktuális kérdéssel foglalkozik: menni vagy maradni? „Ez a film volt az egyik oka annak, hogy itt maradtam - nyilatkozta Urša Menart szlovén rendező. - Valójában a filmem miatt maradtam, mert olyan helyzetben találtam magam a forgatókönyv írása közben, mintha egyedül én maradtam volna Ljubljanában, és minden barátnőm valahol külföldön van. Azon tanakodtam, hogy lehet, én tudok majd valamit nyújtani ennek a vidéknek.” 

Vasárnap az Európa Fiatal Szelleme programban több kisfilmet nézhetett meg a közönség az Abbázia moziban Palicson, 22 órától.

A sajtótájékoztatón az avantgárd kisfilmek rendezői mellett a 21-ik század legjelentősebb szerb filmjeiről szóló kötetet is bemutatták.

A Szabadegyetem aulájába hétfő délután Mira Banjac arcai címmel nyílt fotókiállítás.

palicsi filmfesztivál
Vígadó
Abbázia
Horvát Tímea

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:47

28. Rákóczi Mozgótábor – Pályázati felhívás

Vegyél részt a kanadai Rákóczi Alapítvány 2024-es Diákok Határok Nélkül Programjában! Tölts egy élménydús kirándulást Magyarországon! Ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez és köss életre szóló barátságokat!
13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.