Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Több könyv, kevesebb olvasó

2019-08-13
16:58
2019-08-13
17:57
Forrás
Pannon RTV
74 éves a második világháború utáni első magyar könyvtár Nagybecskereken. Az 1945 májusában alapított Petőfi Magyar Művelődési Egyesület első szakosztálya volt.

A 13500 címszó között sok értékes könyv van. Szépirodalmi művekből, gyermekirodalomból, bibliográfiából, lexikonokból válogathatnak a könyvszerető nagybecskerekiek a helybeli Petőfi Magyar Művelődési Egyesület könyvtárában, ahová hetente kétszer - a nyári szabadságok idején is - be lehet térni.

Tabacski Edit, könyvtáros, Petőfi MME, Nagybecskerek: „Az olvasók száma azt mondhatom, hogy könyvtárunkban – csökkent, sajnos. Én itt vagyok most már 19 éve a könyvtárban, és volt olyan időszak, amikor a könyvnek tulajdonképpen a megtartási ideje három hét volt. A gyerekeknek azt mondtam, két hét után vissza kell, hogy hozzad, mert a másik gyerek vár a könyvre. Sajnos ma már ez nincs így.”

A tordai származású Dani Mihály Ausztráliából tért haza, hogy nyugdíjas éveit Nagybecskereken töltse. Elsősorban a világirodalmat szereti. „Még a rádiónál is jobb szerettem olvasni, de a tévénél is. Mert, különösen az akkor volt, ami volt, időhöz kötve, témához kötve. Az ember nem nagyon tudott választani, csak ha úgy jött, ha akkor éppen elcsípje, megnézze, meghallgassa. Itt pedig szépen kinyitja, amikor kedve, ideje van és érdekli.”

A szerbiai és az anyaországi adományoknak köszönve a könyvtár állománya folyamatosan gyarapodott. A legtöbb könyvet azonban a nagybecskereki családok ajándékozzák a Petőfinek. Jenovay Lajos, elnök, Petőfi MME, Nagybecskerek: „Biztos kezekbe kerülnek. De az ok, amiért ezek idekerülnek – annak nem nagyon örülünk. Ugyanis arról van szó, hogy a nagybecskereki magyar családok egy része vagy kihal, elhal és akkor az utódok, akik már nem is beszélik a magyar nyelvet, hozzák ide be a könyveket. A másik eset, amikor külföldre vándorolnak, és a könyvtár sok esetben szintén az egyesülethez kerül.”

A nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület könyvtára, az egyesület megalakulása óta folyamatosan dolgozik. Ez a könyvtár rendelkezik a legtöbb magyar könyvvel Nagybecskereken.

Nagybecskerek
könyvtár
olvasó
könyv

Most

09:15

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.
07:41

Tüntettek a G7 csúcs ellen

Több ezren tiltakoztak békésen a francia-spanyol határ mindkét oldalán a G7-es országcsoport szombat este Biarritzban megkezdődött csúcsértekezlete ellen.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.