Ugrás a tartalomra

Több mint 30 alkotó munkái tekinthetők meg a Népkörben

2023.03.14
21:10
2023.03.15
16:07
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Oláh Sándor Képzőművészeti szakosztályának 2023-as tavaszi kiállítása. A tárlatot Miroslav Jovančić képzőművész, a Kortárs Galéria kurátora nyitotta meg.

A tavaszi kiállításon felnőttek és gyermekek alkotásai egyaránt megtalálhatók. Fürstner Nina már gyermekkora óta rajzol és fest, stábunknak arról beszélt, milyen módon készülnek munkái.

„Ez réz karc, tehát grafika. Egy rajzot, hogy elkészíts három óra kell. Mert ezt előbb papírra kell rajzolni, aztán pedig arra a rézre. Ezután mindezt a nagytatám kinyomtatja. Eltart tehát, három-négy óra kell egyre.”

A tárlatot Miroslav Jovančić, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora nyitotta meg, aki elmondta, nem elég tehetségesnek lenni, tenni is kell az álmainkért.

„A művészet iránti szeretet, ha nagy, akkor igényli a hasonlóan nagy hozzáállást. Ezt meg kell tanulni. Ez egy olyan dolog, amivel az ember lassan megtanul élni. Milyen nagyszerű dolog, hogy ezt a Boros Gyurka a gyereknek meg tudja mondani időben. Hogy ezt a szeretetet, a belső szükségletet, ami bennük van, hogyan kell ápolni, mit kell vele csinálni. Mert nagyon szomorú az, amikor hagyjuk a tehetséget csak úgy elhervadni.”

Harmincegy alkotó munkáit tekintheti meg a közönség. Boros György a kezdetektől vezeti a csoportokat és évről évre arra törekszik, hogy minden alkotó megtalálja a saját stílusát a képzőművészetben.

Boros György, képzőművész: „A felnőttek egy héten egyszer jönnek. Mindig olyan témával próbálkoznak, ami hozzájuk közelebb áll. Ami a gyerekeket illeti, ott mindig olyan témákat adok vagy ajánlok, amelyek a jelenlegi, aktuális külföldi vagy itteni pályázatokra készülnek. A gyerekek munkáinkon keresztül megismerik Szabadkát, megismerik azt, hogy itt a Népkörben komoly képzőművészeti munka folyik.”

A tavaszi tárlat az érdeklődők előtt még két hétig áll nyitva. A belépés továbbra is díjtalan, de előzetes bejelentkezéshez kötött.

Népkör Magyar Művelődési Központ
festmény
rajz
kiállítás
Miroslav Jovančić
Boros György

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.