Ugrás a tartalomra

Több, mint fél évszázados a Négyesfogat

2019.01.13
13:29
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
Néptánc és népzene, színdarabok, mesemondás, modern tánc - a Négyesfogat idén már 51. alkalommal járta be a négy nyugat-bácskai falut, Doroszlót, Gombost, Szilágyit és Kupuszinát.

Már az első fellépők, a helyi néptáncosok és rezes kíséretük fergeteges hangulatot teremtett a Négyesfogat idei utolsó állomásán, a kupuszinai művelődési házban. Molnár Péter ötödikes, két éve foglalkozik mesemondással, ízes palóc nyelvjárásban előadott meséjével nevettette meg a közönséget. „Elmentem a mesemondó versenyre Zentára, rögtön első helyezett lettem és az buzdított, hogy folyatassam. Először magamtól szerettem volna mesét mondani, mert apukám mindig esténként, mikor kisebb voltam, mondott nekünk mesét, és kérdezték az osztályból, ki szeretne mesét mondani, én vállaltam, miért ne?”

Kupuszinán modern tánccal is sokan foglalkoznak, western hangulatú, akrobatikus elemekkel tűzdelt produkciójuktól izzott a színpad. A Négyesfogatra mindig lelkesen készülnek. Újlakos Stefánia, koreográfus, Kupuszina: „Észrevettük, hogy az utóbbi időben egyre jobban húz össze a fiatalság a vidékiekkel, szóval fontos ez a rendezvény. Középiskolásokon inkább látszik, hogy ragaszkodnak egymáshoz és így lehet tartani a barátságot, kapcsolatot.”

Szilágyi, Doroszló és Gombos fiataljai több színdarabot is bemutattak. Az előadások célja a szórakoztatás, a hosszú téli napokon vidámságot vinni az emberek életébe, ami maradéktalanul sikerült is az amatőr csapatoknak. Hugyik Lídia, tag, Arany János Magyar Művelődési Egyesület, Gombos: „Ezáltal az embereket is meg tudjuk nevettetni és be tudjuk mutatni, hogy annak ellenére, hogy kevesen vagyunk, de nagyon szép színes műsort tudunk előadni és büszkék lehetnek ránk a szüleink, illetve rokonaink.”

A Négyesfogatot immár több mint fél évszázada minden évben megszervezik, közösségteremtő ereje vitathatatlan, hiszen ahogy az esten elhangzott, a négy falu él és élni akar. Toldi István, elnök, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Kupuszina: „Közel van a négy falu, mind a négynek meg vannak a hagyományai. Ez 51. éve tart. Ez idő alatt oda értünk, hogy szinte minden fiatal minden fiatalt személyesen ismer, eljárnak egymáshoz, jóban vannak.”

Az est végén a házigazdák ajándékot nyújtottak át a vendég csapatoknak, majd Kupuszina átadta a Négyesfogat vándorzászlaját, jövőre Doroszló lesz a házigazda. A műsor közös énekléssel ért véget.

Négyesfogat
Doroszló
Kupuszina
Szilágyi
Gombos

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.