Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Több mint száz filmet vetítenek a palicsi Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján

2020-09-13
07:28
2020-09-13
15:18
Forrás
Pannon RTV
Enyedi Ildikó életművéből válogatást készítettek, a filmeket mától 15 órai kezdettel vetítik a szabadkai Eurocinemában.

Több mint 100 filmet tűztek repertoárra a szeptember 18-ig tartó fesztiválon. A versenyprogram alkotásait a Szabadegyetemen, az Eurocinema moziban vetítik minden este 20 és 22 órától.

A Párhuzamok és ütközések programot a palicsi Abbázia moziban tartják este fél 8-tól és fél 10-től. A Lifka Sándor Art Moziban a dokumentumfilmeket tűzték műsorra.

Örömre szolgál, hogy a koronavírus-járvány ellenére, ha nem is a tervezett időpontban, de sikerült megszervezni az Európai Filmek 27. Palicsi Fesztiválját - mondta a rendezvény megnyitóján Stevan Bakić, Szabadka polgármestere.

"Egy nagy esemény, egy nagyszerű este. Szabadka és Szerbia részére is. Sikerült, a nehéz helyzet ellenére is, ami a koronavírus-járvány miatt van, hogy ne szakítsuk meg a folytonosságot, megtartsuk a hagyományt és a fesztivál minőségét."

Enyedi Ildikó neves magyarországi rendező nem lehetett jelen. Őt a nemzetközi kategóriában díjazták Lifka Sándor életmű díjjal. Videóüzenetben köszönte meg az elismerést. Életművéből válogatást készítettek, a filmeket minden nap 15 órai kezdettel vetítik az Eurocinemában. A hazai filmművészek kategóriájában Mirjana Karanović színésznő vette át a Lifka-díjat, majd megnyitotta a fesztivált. Filmjeit az Abbázia moziban lehet megtekinteni, délutánonként fél 2-től.

"Nagyon gyorsan megtanultam, hogy a siker mulandó. Gondolom, itt ez az elismerés, a kamerák kereszttüze, de két-három nap múlva már jön más, én forgatni fogok, nem leszek már főcím a hírekben, én pedig folytatom a mindennapi életem, és nem fogok erre a díjra hivatkozni, hogy valamiféle kiváltságom legyen."

A fesztivál nyitófilmje az Ime naroda, vagyis a Nép neve című alkotás volt. Darko Bajić filmjének ez volt a premierje. Svetozar Miletić életét eleveníti fel, egy részét Szabadkán, a Városháza dísztermében forgatták.

"Mindenképpen üdvözlöm a palicsi filmfesztivált, és üdvözlöm ezt a bátor lépést, és azt a döntést, ami a legfontosabb. Ez pedig a nézőknek nyújtott lehetőség, hogy egyszerűen átéljék ezt a gazdagságot, hogy gazdagabbak legyenek azok a filmek által, amiket megtekinthetnek ezen a fesztiválon."

Az új magyar művek ciklusában péntekig hat új magyar alkotást láthat a közönség, két magyar film versenyben is van a díjakért.

Az aktuális járványügyi helyzetre való tekintettel a moziteremben csak minden második széken foglalhatnak helyet a nézők, és kötelezően tartani kell a másfél méteres távolságot. Mielőtt a nézők belépnek a moziterembe, le kell fertőtleníteni a lábbelijüket, illetve a kezüket, és természetesen a testhőmérsékletüket is megmérik. A maszk viselése is kötelező.

film
Palics
Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja
megnyitó

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:01, Frissítve: 11:17

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant egy Mig-21-es repülőgép Loznica közelében. Nem megerősített források szerint az egyik pilóta életét vesztette, a másikat keresik. Hamarosan bővebben...
10:45, Frissítve: 10:57

Szedjetek szét - ismét telt ház előtt

A járványügyi előírások szigorú betartása mellett újra telt ház előtt játszották a Szedjetek szét című előadást a Kosztolányi Dezső Színházban, Szabadkán.
07:32, Frissítve: 07:53

Készül az uniós jelentés Szerbiáról

Az elmúlt év jogállamiság terén elért eredményeinek fontos elemei várhatóan bekerülnek az Európai Bizottság Szerbiáról szóló jelentésébe - jelentette ki Jadranka Joksimović.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.