Ugrás a tartalomra

Tökös a rétes Pacséron

2022.08.28
18:32
Forrás
Pannon RTV
Nagy volt az érdeklődés a pacséri rétes iránt a második alkalommal megrendezett Rétesfesztiválon. A helyi piactéren vásárolhattak, kóstolhattak a vendégek és a réteskészítés rejtelmeibe is betekintést nyerhettek.

Tökös, diós, almás, mákos, meggyes, túrós - volt rétesből elég Pacséron.

Požarković Mónika és Szófia:
„ Mi igazából látogatóban vagyunk itthon, Angliában élünk, és a nagytata fellép a citerásokkal, és mivel a rétes az egyik kedvenc sütink, főleg a nagylányomnak, ezért mindenképpen kellett beszereznünk valamennyit belőle.
- Milyen a pacséri rétes és melyik a kedvenced?
- Kedvencem az a tökös rétes, és nagyon finom, azt gondolom, hogy itt van a legjobb tökös rétes.”


A VMSZ pacséri Női Fórumának székházában a réteskészítés fortélyait is elleshették az érdeklődők. A tésztát nagyon jól ki kell dolgozni, a levegőt ki kell belőle csapkodni.

Laki Elvira, tag, VMSZ Női Fórum, Pacsér: „Nem árt néha odadobni az edény falához meg az asztalhoz is, amikor már ki van dolgozva, amikor már ilyen hólyagos lesz, meg van, amikor mondják, hogy nyöszörög a tészta, akkor pihentetni rakjuk negyed órát legalább, de nem árt, hogyha fél órát is pihen a tészta, akkor kézfejjel széthúzzuk, és nyújtogatjuk az asztalon körbe-körbe.”

Az asszonyok négy napja sütik a rétest, már a délelőtti órákban ötven kilogramm elfogyott. Pacséron nagy hagyománya van a rétessütésnek, amelyet a VMSZ Női Fórumának helyi tagjai igyekeznek éltetni.

Hunyadi Teréz, elnök, VMSZ Női Fórum, Pacsér: „Tulajdonképpen, ha ezek az idősebb asszonyok, neadjisten, hogy nem bírják tovább csinálni, akkor a tradíciót meg kell, hogy szüntessük, és azt viszont nem szeretnénk, tehát ezt a tradíciót tovább szeretnénk vinni, ahhoz viszont, hogy továbbvihessük, nekünk is bele kell, hogy fogjunk ehhez.”

A Rétesfesztivál a település turizmusát is fejleszti - mondja Szabolcski Szabolcs Pacsér helyi közösségének tanácselnöke.

„Már tradicionális rétesfesztiválról beszélünk, egyre több látogató, egyre több árus, egyre több ízlelő, kóstoló ember érkezik, aki kíváncsi a pacséri rétesre, örülünk neki, hogy megszervezésre került, mint helyi közösség minden támogatást megadunk, eddig is és ezentúl is meg fogunk adni.”

A rendezvényen a rétes mellett kirakodóvásár, gyerekprogramok és művelődési műsor várta a Pacsérra látogatókat.

Pacsér
rétes

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.