Ugrás a tartalomra

A topolyaiak is megnézhetik a vajdasági magyar filmeket

2017.10.18
11:52
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Idén három napon keresztül nyolc vajdasági vonatkozású filmet mutatnak be Topolyán.

A vajdasági magyar mozgókép napja kapcsán több helyszínen is vetítéseket tartanak október 13. és 19. között. Topolyán is három napon keresztül tekinthetők meg a filmek. 

Tolnai Szabolcs Minotaurusz, K. Kovács Ákos Saskarom és Kovács István Szürke senkik című filmjét vetítették a topolyai Művelődési Házban kedden este a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából. A fiatalok kíváncsiak a vajdasági kortárs rendezők, operatőrök, színészek munkáira.

Fekete Dóra, Topolya: „Két színész van, akit igazán követek és szerettem volna megnézni filmvásznon, és úgy gondolom, hogy ezek a filmek tényleg érdekesek, mert Vajdaságból nagyon kevesen mennek úgymond filmvászonra, mint színészek.”

A Saskarom című dokumentumfilm Józsa Mihály ötszörös szkander világbajnokot mutatja be, aki egy különleges sportoló, egy olyan ember, aki saját tervezésű gépeken edz, és hatvanon túl is megszállottan küzd a győzelemért. A film alkotói vajdaságiak, K. Kovács Ákos, Laskovity J. Ervin, Tóth Szilárd. A közönség tetszését elnyerte az alkotás. Kokrehel Zsolt, Topolya: „Jó, hogy van ez a lehetőség most, igazából először látok vajdasági filmeket, vajdasági vonatkozású filmeket, de ez kifejezetten tetszett.”

A nézők jó kezdeményezésnek tartják a vajdasági magyar mozgókép napját, hiszen ezeket az alkotásokat nem minden nap láthatják a televízióban vagy a mozivásznon. Bencsik Erzsébet, Topolya: „Fontosnak tartom, hogy a vajdasági magyar filmrendezők filmjeit is megismerjük és ennek ez az egyik jó lehetősége, módja. Nagyon fontos, hogy ne csak a vajdasági magyar írók, költők műveit ismerjük mi itt vajdaságban, hanem a vajdasági filmrendezők filmjeit is.”

Az MNT 2005-ben nyilvánította október 13-át a vajdasági magyar mozgókép napjává, amely alkalomból idén három napon keresztül nyolc vajdasági vonatkozású filmet mutatnak be Topolyán.

vajdasági magyar mozgókép napja
Topolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.