Ugrás a tartalomra

Topolyán megnyílt a Juhász Erzsébet-emlékév (videó)

2017.04.19
14:24
Hetven évvel ezelőtt született Juhász Erzsébet topolyai származású írónő
Hetven évvel ezelőtt született Juhász Erzsébet topolyai származású írónő. Az 51 éves korában elhunyt, vajdasági és magyar irodalomban egyaránt jelentős alkotóra szülővárosában emlékeztek koszorúzással, Csernik Attila grafikusművész kültéri alkotásának bemutatásával, valamint irodalmi kerekasztal-beszélgetéssel. A topolyai önkormányzat a 2017-es évet Juhász Erzsébet-emlékévvé nyilvánította. juhasz erzsebet emlekezes 2 A topolyai Nyugati temetőben Juhász Erzsébet sírjának megkoszorúzásával kezdődött a megemlékezés az írónő születésének hetvenedik évfordulóján. A folytatásban bemutatták az íróról elnevezett topolyai könyvtár falára készült kültéri alkotást, amely Csernik Attila grafikusművésznek, az írónő özvegyének munkája. „Egymásra hatottunk, nyilván én is őrá, de ő rám különösen, az irodalom felé vitte az én figyelmemet. Az, hogy én a betűk világába így belekerültem, az főleg az ő érdeme.” juhasz erzsebet emlekezes 3 juhasz erzsebet emlekezes 4 Juhász Erzsébet ma is az egyik legaktuálisabb vajdasági magyar szerző - hangzott el a kerekasztal-beszélgetésen, melyen az írónő pályatársai és topolyai fiatal írók is részt vettek. Faragó Kornélia, tanár, Bölcsészettudományi Kar, Újvidék: „Olyan dolgokkal foglalkozott, amelyek ma is foglalkoztatnak bennünket, olyanokkal, amelyek múlhatatlanok, például az identitás formáival, az azonosságunk megélésének a lehetőségeivel és az emberi érzésekkel.” juhasz erzsebet emlekezes 5 A szerdai rendezvénnyel megnyílt a Juhász Erzsébet-emlékév. Náray Éva, igazgató, Juhász Erzsébet Könyvtár, Topolya: „Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ne csak pusztán az intézmény viselje Juhász Erzsébet nevét, hanem ápoljuk is az író emlékét, illetve próbáljuk a magunk eszközeivel megmenteni a feledéstől.” juhasz erzsebet emlekezes 6 Hajnal Jenő, az MNT elnöke a megnyitón kiemelte Juhász Erzsébet írói és kutatói munkásságának jelentőségét és hangsúlyozta, feladatunk az emlékezés, az irodalom éltetése. „Azt a példát mutatja a vajdasági magyarságnak, hogy egy közösség milyen feladatokat kell, hogy felvállaljon magának, hogy emléket őrizzen, emlékműveket állítson és a kortárs magyar irodalom elkötelezettje legyen, és hogy azt olvassa is.” A Juhász Erzsébet-emlékév keretében számos programot szerveznek. A legkisebbeknek rajzpályázatot hirdettek, de lesz irodalmi vetélkedő, könyvbemutató és egy film is készül az írónőről.



Topolya
Juhász Erzsébet-emlékév

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.