Ugrás a tartalomra

Tordai Esttel zárult a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat (videó)

2017.03.12
13:03
Tordai Esttel - a magyarországi Bihartorda, az erdélyi Aranyostorda és a bánáti Torda műkedvelőinek a fellépésével - tegnap befejeződött a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat
Tordai Esttel - a magyarországi Bihartorda, az erdélyi Aranyostorda és a bánáti Torda műkedvelőinek a fellépésével - tegnap befejeződött a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat. Az eseményt Kormányos László, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatója nyitotta meg. A kapcsolat tizenöt évvel ezelőtt a vajdasági Torda és a magyarországi Bihartorda között alakult ki. Rövidesen csatlakozott hozzájuk az erdélyi Aranyostorda is. A legnagyobb közös rendezvényük a Tordai Est. tordai est 1 Dobai János, elnök, Torda HK: „Ez elegendő idő volt arra, hogy kialakuljanak a különböző kapcsolatok, intézmények, szervezetek, önkormányzatok között. De első sorban is emberek között. Mi ebben látjuk örökké a kapcsolataink lényegét: hogy az emberek, személyek, barátok egymásra találtak.” tordai est 2 A rendezvényre a házigazdák mindig nagy lelkesedéssel készülnek, mert az egy kis vidámságot hoz, szórakozási lehetőséget kínál a falusi emberek számára. Csonti Irén, Torda: „Várjuk ezeket az ünnepeket. Muszáj a faluba egy kis pezsgést csinálni. Másképp talán a magyarságunk elveszne. Hiába, fogyunk.” tordai est 3 A három Torda közös műsora egyben fellépési, bemutatkozási lehetőséget kínál a települések fiataljainak. Ádámosi Klára, korábbi önkormányzati képviselő, Aranyostorda, Románia: „Nekünk nagy örömünkre szolgált az, hogy közben ott megalakult az önálló magyar iskola és gyerekeinket elhozhattuk, ide, fellépni is. Ez motiválta abban őket, hogy néptáncoljanak, cserkészkedjenek. És annyira besegítettek a tordai közösség kicsit összekovácsolásába, hogy megérte.”



Magyarországon élők így megismerhetik, ki hogyan őrzi hagyományait, kultúráját, a magyarságát. Szabó József, egykori polgármester, Bihartorda, Magyarország: „Megtanultuk a torontáltordaiaktól, akik szórványban, nehéz körülmények között - magyarként boldogulnak – hogyan lehet szépen magyarul beszélni, hogyan lehet megőrizni a nyelvi és kulturális hagyományokat.” A Tordai Est egyben az elszármazottak találkozója is. Mészáros Ibolya, Nagykikinda: „Anyukám itt él, nagybácsim itt él, úgyhogy én szeretem az én falumat mindig. És szívesen eljövök ide, bármikor valami esemény, ha van alkalom rá – eljövök.” A rendezvényen sütemény-versenyt tartottak. A három Torda képviselői tárgyaltak a további együttműködés lehetőségeiről és megkoszorúzták a kopjafát, amelyet Bihartorda ajándékaként az 1848/49-es forradalom emlékére állítottak fel 2010-ben a Művelődési Otthon előtt. tordai est 4
Torda
Tordai Művelődési Napok

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.