Ugrás a tartalomra

Tordán mindig történik valami

2018.01.03
15:41
2024.03.19
08:38
Forrás
Pannon RTV
A helyiek be is bizonyították, hogy igaz a mondás. Alig múltak el az újévi ünnepek, a bánáti faluban újabb nagyszabású rendezvényre készülnek, ugyanis január 21-én kezdődnek a Tordai Művelődési Napok.

Minden évben telt ház van a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozaton. A jó hangulatot és az érdeklődést az elvándorlás sem csökkenti. Sokan ezekre a rendezvényekre jönnek haza szülőfalujukba. Dobai János, elnök, Torda Helyi Közössége: „A lakosság száma fogy évről-évre, azért még mindig vagyunk annyian, akik igénylik ezt a rendezvényt, hisz ennek a rendezvénynek egy közösségmegtartó ereje is van, és nyugodtan el lehet mondani, hogy már rég kinőtte Tordát. Hisz nem csak a tordaiak igénylik ezt a rendezvényt, hanem a környékbeliek is.”

A rendezvény fő hordozója a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, ahol az ünnepek alatt sem álltak le a munkával. Sári Enikő, művészeti vezető, Petőfi Sándor ME, Torda: „Nagy büszkeséggel mondhatom azt, hogy az egyesületünknek jelenleg több, mint kilencvenöt tagja van, ami a gyerekeket és a fiatalokat illeti. Ami számunkra áldás és kincs, mert ilyen pici faluban, ilyen kicsi közösségben ennyi fiatal hajlandó a hagyományápolásra, a néptáncra, az nagy dolog.”

Torda 2016-ban a Durindó és a Gyöngyösbokréta házigazdája volt. A helyi néptáncosok azóta is töretlen lelkesedéssel készülnek minden fellépésre. Csíkos Dániel, néptáncos, Petőfi Sándor ME, Torda: „Megpróbáltuk a fiatalabbakat is bevonni. Ezért a középső tánccsoport is csatlakozott hozzánk, és így az idei Gyöngyösbokrétán egy vajdaszentiványi tánccal lépünk föl, és ez a Tordai Művelődési Napok egy jó alkalom arra, hogy előre bemutathatjuk azt, amit a Gyöngyösbokrétára készítünk.”

A XVII. Tordai Művelődési Napokon változatos műsorral várják a vendégeket. Lesznek színelőadások, könyvbemutatók, néptánc estek. A rendezvénysorozat március 10-én, a magyarországi Bihartorda, az erdélyi Aranyostorda és a bánáti Torda műkedvelőinek a közös estjével zárul.

Torda
Tordai Művelődési Napok
Dobai János
Petőfi Sándor Művelődési Egyesület

Most

14:56, Frissítve: 15:06

Nem nyugszanak a fegyverek

Oroszország szerint a fronton Ukrajna helyzete jelenleg elég kedvezőtlen, egy újabb amerikai hadi segítség nem sokat tudna ezen változtatni, ellenben további ellenségeskedést szítana.
14:50

Közegellenállás riportpályázat

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör Keszég Károly (1954–1997) újságíró, a Napló hetilap főszerkesztője emlékére huszonötödik alkalommal hirdeti meg a Közegellenállás című riportpályázatot.
14:31, Frissítve: 14:48

Szankciók Irán ellen

Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy szankciókat kell hozni Irán ellen az Izrael elleni hétvégi támadás miatt – hangsúlyozta Charles Michel, Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós csúcsértekezleten.
13:41, Frissítve: 13:59

Ökumenikus imahét Hertelendyfalván

A Krisztus-hívők egységéért tartottak összejövetelt a helyi vallási közösségek tagjai Hertelendyfalván az Imahét keretében. Az evangélikus, katolikus és református egyháztagok együtt énekeltek és imádkoztak.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.