Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Töretlen sikerrel zajlik a népzeneoktatás Horgoson

2023.04.01
15:51
2023.04.01
17:25
Forrás
Pannon RTV
Két korcsoportban tanulnak a fiatalok, és készülnek a különböző megmérettetésekre. A településen már közel hét éve működik a népzeneoktatás.

A fiatal horgosi népzenészek idősebb korosztálya heti rendszerességgel próbál Szabadkán, hiszen legtöbbjük ott tanul. Havonta egyszer pedig alkalmuk adódik helyben is próbálni, amikor órákon át muzsikálnak közösen.

Harmath Csongor, népzenész, Magyarkanizsa: „Nagyon jól szoktam érezni magam, felszabadultan, nagyon jó kis társaság vagyunk, közvetlenek vagyunk egymással. Ami jó, hogy egy korosztály vagyunk, nem vagyunk annyira eltérőek, néha azért vannak idősebbek is, de felszabadult, boldog vagyok közben, néha a nemzetérzés is eltölt, hogy ez népzene, ez a magyarságunk, amit meg kell védenünk.”

A fiatalok több megmérettetésen is kiválóan szerepeltek az elmúlt időszakban, elmondásuk szerint a titkuk, hogy szeretnek együtt zenélni, és élvezettel csinálják azt.

Tillinkó Luca, népzenész, Horgos: „Heti szinten szokott próbánk lenni Szabadkán, a Zeneiskolában, mert többen is Szabadkára járunk iskolába, és havi szinten szokott lenni egy ilyen nagyobb oktatás, amikor jön több oktató is, és akkor Csonka Ferenc által tanulunk új tájegységeket, és most épp felcsíkit tanultunk.”

A két korcsoporttal, a legkisebbekkel és a középiskolás népzenészekkel Csonka Ferenc foglalkozik.

Csonka Ferenc, oktató: „Elsősorban vonóshangszereken játszanak itt. Hegedű, brácsa, bőgő, de nemrégiben pályázati forrásból sikerült egy ütőgardont vásárolni. Tulajdonképpen több hangszer is van itt pályázati forrásból, most az ütőgardon a legújabb, tehát a legutóbbi Csoóri Sándor Alap pályázati kiírására pályáztunk.”

A kitartó munka pedig meg is hozza az eredményét, a horgosi fiatalok szinte minden versenyről, rendezvényről kimagasló eredményekkel térnek haza.

népzeneoktatás
Horgos
Harmath Csongor
Csonka Ferenc
Tillinkó Luca

Most

08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű