Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Töretlenül tartja magát és szolgálja a híveket

2022.01.22
19:18
Forrás
Pannon RTV
Bemutatták a Csantavéri világítótorony című dokumentumfilmet a Bartók Béla Művelődési Egyesületben, Csantavéren. A filmet a Pannon RTV munkatársa, műsorigazgatója, Kozma Zoltán rendezte.
Pannon RTV

A csantavéri templom 1929-óta a település összetartó ereje, az otthont jelképezi a helybéliek számára.

Cvitko Beatrix is erősen kötődik az épülethez, ezért is jött el megnézni Kozma Zoltán dokumentumfilmjét.

„Csantavéri vagyok, és itt a templomról lesz szó, és szerintem ez nagy dolog, mert ez Csantavérnek a kis ékköve, és szerintem nagy érdeklődés is lesz rá pont emiatt, mert szerintem erre büszkék a csantavériek.”

Csantavér helytörténésze, Szedlár Rudolf is sokat segített abban, hogy a film létrejöhessen. Elmondta, hogy a templom a közösség összefogásával tudott felépülni, s mindez Takács Gáspár egykori plébánosnak volt köszönhető, aki 50 évig vezette a közösséget.

„Takács Gáspár plébános karizmatikus lélek volt. Ő ráébredt arra, hogy ezt a magyarságot, a csantavéri magyarságot fel kell karolni. Tehát művelni kell és ő mindent megtett a művelődési élet előre vivéséhez. Ingyen konyhákat létesített, segítette a híveket és annyira jól tudott prédikálni, annyira meggyőzően, hogy a régi templomba nem tudtak beférni.”

Takács Gáspárt a nép teljes hittel követte, s így van ez 2007-óta ismét, amióta Utcai Róbert plébános újra életet vitt a közösségbe. Összetartja a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt - mondta Kovács Pécskai Emese, a Bartók Béla Művelődési Egyesület elnöke, aki a vetítést szervezte.

„Minden csantavéri általában arra büszke, hogy egy magyar faluban élünk, és annak egy gyönyörű temploma van, ez a templom úgy gondolom, hogy összeköt mindnyájunkat.”

A csantavéri templom, habár rendkívüli gyorsasággal épült, 90 év óta egyetlen repedés nélkül, töretlenül tartja magát, és szolgálja a csantavéri hívőket. Ennek a történetét mesélte el a közönségnek Kozma Zoltán dokumentumfilmje.

Csantavéri világítótorony
Csantavér
Kozma Zoltán
Szedlár Rudolf
helytörténész
Kovács Pécskai Emese
elnök
Bartók Béla Művelődési Egyesület
Takács Gáspár
Utcai Róbert

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű