Ugrás a tartalomra

Tornyai János Szabadkán

2020.02.19
17:40
2020.02.19
17:48
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Városi Múzeumban megnyílt a Tornyai János Szabadkán című kiállítás.

A tárlat a határon átnyúló, a Vajdaságot és a Dél-Alföldet összekötő projekt része, melyben a két alföldi város Hódmezővásárhely és Szabadka egymásra talált. A projekthez kapcsolódó kapcsolatos tárlatot Ninkov Kovacsev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze állította össze. Tornyai az újító festők körébe tartozott, és az újságok úgy írtak róla, hogy az Alföld Petőfije. Ő volt a hódmezővásárhelyi néprajzi gyűjtés és a helyi múzeum megalapításának kezdeményezője is. A kiállításon Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója kiemelte, a program célja egy turisztikai útvonal létrehozása, amely a kulturális kapcsolatokra épül. Hozzátette:100 évvel ezelőtt nagyon is élő kapcsolat volt a két város között, melyhez hozzájárult a művészek, iparművészek, gölöncsérek és elsősorban Tornyai János, illetve Oláh Sándor.”
 

Az elmúlt időszak kutatásai során több olyan művészeti, ipartörténeti és néprajzi kapcsolatra is fény derült, amely összeköti Hódmezővásárhelyet és Szabadkát. Nagy Imre művészettörténész elmondta: „Ennek a kapcsolatnak nagyon fontos láncszeme, tényezője volt Tornyai János, aki Vásárhelyen született dolgozott és kiállított Baján is, Szabadkán is több alkalommal kiállított és mind a két városról azt mondta, hogy két nagyon kedves városa, ahol vették a képeit is.

A kiállításmegnyitót a Közös Művészeti Örökségünk Nyomában projekt tanácskozása követte.

Tornyai János
kiállítás
Szabadka
Szabadkai Városi Múzeum
Hulló István
Nagy Imre

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.