Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Tornyai János Szabadkán

2020.02.19
17:40
2020.02.19
17:48
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Városi Múzeumban megnyílt a Tornyai János Szabadkán című kiállítás.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A tárlat a határon átnyúló, a Vajdaságot és a Dél-Alföldet összekötő projekt része, melyben a két alföldi város Hódmezővásárhely és Szabadka egymásra talált. A projekthez kapcsolódó kapcsolatos tárlatot Ninkov Kovacsev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze állította össze. Tornyai az újító festők körébe tartozott, és az újságok úgy írtak róla, hogy az Alföld Petőfije. Ő volt a hódmezővásárhelyi néprajzi gyűjtés és a helyi múzeum megalapításának kezdeményezője is. A kiállításon Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója kiemelte, a program célja egy turisztikai útvonal létrehozása, amely a kulturális kapcsolatokra épül. Hozzátette:100 évvel ezelőtt nagyon is élő kapcsolat volt a két város között, melyhez hozzájárult a művészek, iparművészek, gölöncsérek és elsősorban Tornyai János, illetve Oláh Sándor.”
 

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Az elmúlt időszak kutatásai során több olyan művészeti, ipartörténeti és néprajzi kapcsolatra is fény derült, amely összeköti Hódmezővásárhelyet és Szabadkát. Nagy Imre művészettörténész elmondta: „Ennek a kapcsolatnak nagyon fontos láncszeme, tényezője volt Tornyai János, aki Vásárhelyen született dolgozott és kiállított Baján is, Szabadkán is több alkalommal kiállított és mind a két városról azt mondta, hogy két nagyon kedves városa, ahol vették a képeit is.

A kiállításmegnyitót a Közös Művészeti Örökségünk Nyomában projekt tanácskozása követte.

Tornyai János
kiállítás
Szabadka
Szabadkai Városi Múzeum
Hulló István
Nagy Imre

Most

16:10

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.