Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Tornyai János Szabadkán

2020-02-19
17:40
2020-02-19
17:48
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Városi Múzeumban megnyílt a Tornyai János Szabadkán című kiállítás.

A tárlat a határon átnyúló, a Vajdaságot és a Dél-Alföldet összekötő projekt része, melyben a két alföldi város Hódmezővásárhely és Szabadka egymásra talált. A projekthez kapcsolódó kapcsolatos tárlatot Ninkov Kovacsev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze állította össze. Tornyai az újító festők körébe tartozott, és az újságok úgy írtak róla, hogy az Alföld Petőfije. Ő volt a hódmezővásárhelyi néprajzi gyűjtés és a helyi múzeum megalapításának kezdeményezője is. A kiállításon Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója kiemelte, a program célja egy turisztikai útvonal létrehozása, amely a kulturális kapcsolatokra épül. Hozzátette:100 évvel ezelőtt nagyon is élő kapcsolat volt a két város között, melyhez hozzájárult a művészek, iparművészek, gölöncsérek és elsősorban Tornyai János, illetve Oláh Sándor.”
 

Az elmúlt időszak kutatásai során több olyan művészeti, ipartörténeti és néprajzi kapcsolatra is fény derült, amely összeköti Hódmezővásárhelyet és Szabadkát. Nagy Imre művészettörténész elmondta: „Ennek a kapcsolatnak nagyon fontos láncszeme, tényezője volt Tornyai János, aki Vásárhelyen született dolgozott és kiállított Baján is, Szabadkán is több alkalommal kiállított és mind a két városról azt mondta, hogy két nagyon kedves városa, ahol vették a képeit is.

A kiállításmegnyitót a Közös Művészeti Örökségünk Nyomában projekt tanácskozása követte.

Tornyai János
kiállítás
Szabadka
Szabadkai Városi Múzeum
Hulló István
Nagy Imre

Most

20:39, Frissítve: 23:00

Újvidéken is tüntetnek

Nem csak Belgrádban, hanem más szerbiai városokban is tüntetnek. Kruševacon, Kragujevacon és Újvidéken is utcára vonultak az emberek.
18:58, Frissítve: 21:43

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.
17:59, Frissítve: 21:43

Elhalasztják a Kanizsa Fesztet

A szervezők a járványügyi helyzetet figyelembe véve döntöttek a magyarkanizsai esemény elhalasztása mellett. Várhatóan ősszel tartják majd meg a rendezvényt.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.