Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Tornyai János Szabadkán

2020-02-19
17:40
2020-02-19
17:48
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Városi Múzeumban megnyílt a Tornyai János Szabadkán című kiállítás.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A tárlat a határon átnyúló, a Vajdaságot és a Dél-Alföldet összekötő projekt része, melyben a két alföldi város Hódmezővásárhely és Szabadka egymásra talált. A projekthez kapcsolódó kapcsolatos tárlatot Ninkov Kovacsev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze állította össze. Tornyai az újító festők körébe tartozott, és az újságok úgy írtak róla, hogy az Alföld Petőfije. Ő volt a hódmezővásárhelyi néprajzi gyűjtés és a helyi múzeum megalapításának kezdeményezője is. A kiállításon Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója kiemelte, a program célja egy turisztikai útvonal létrehozása, amely a kulturális kapcsolatokra épül. Hozzátette:100 évvel ezelőtt nagyon is élő kapcsolat volt a két város között, melyhez hozzájárult a művészek, iparművészek, gölöncsérek és elsősorban Tornyai János, illetve Oláh Sándor.”
 

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Az elmúlt időszak kutatásai során több olyan művészeti, ipartörténeti és néprajzi kapcsolatra is fény derült, amely összeköti Hódmezővásárhelyet és Szabadkát. Nagy Imre művészettörténész elmondta: „Ennek a kapcsolatnak nagyon fontos láncszeme, tényezője volt Tornyai János, aki Vásárhelyen született dolgozott és kiállított Baján is, Szabadkán is több alkalommal kiállított és mind a két városról azt mondta, hogy két nagyon kedves városa, ahol vették a képeit is.

A kiállításmegnyitót a Közös Művészeti Örökségünk Nyomában projekt tanácskozása követte.

Tornyai János
kiállítás
Szabadka
Szabadkai Városi Múzeum
Hulló István
Nagy Imre

Most

22:36, Frissítve: 22:43

Újra beindul a kulturális élet a Cnesában

A szigorítások és a polgárok megóvása érdekében minden kulturális programot le kellett mondani a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben az elmúlt időszakban.
22:05

Online gazdafórum hetente kétszer

Az online előadások nézettségével a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége nagyon elégedett, de abban is bíznak, hogy a jövőben ez a létszám még emelkedni fog. Feldogozzák a támogatásokat és a pályázati lehetőségeket is az idei évre.
21:26

Folyamatosan érkezik a védőoltás Szerbiába

Szerbiának nagy mennyiségű védőoltást sikerült biztosítania, de még ez sem elegendő ahhoz, hogy a lakosság 50-60-70 százalékát be lehessen oltani. Ezért nagyon fontos, hogy először azokat oltsuk be, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve.
20:49, Frissítve: 21:12

Döcögve az EU felé

A koronavírus-járványt is lehet okolni azért, hogy 2020-ban egyetlen csatlakozási fejezetet sem nyitottak meg. Ugyanakkor az integrációs bizottság alapfeladata a törvények összehangolása az uniós elvárásokkal, és ezen is van még javítanivaló.

Népszerű